2016. június 9., csütörtök

A Financial Times szerint „nincs foganatja” Orbán EU-ellenes politikájának

Csütörtöki internetes kiadásában a londoni politikai-üzleti napilap a magyar miniszterelnöknek a prágai V4-csúcstalálkozón elhangzott kijelentéseit kommentálta.


Orbán Viktor, V4, Európai Unió, migráció, menekültválság, visegrádi négyek, Financial Times,
Orbán Viktor a visegrádi négyek kormányfői találkozóján Prágában — Fotó: Szecsődi Balázs/MS/MTI
A magyar kormányfő szavait egyenesen idézve a lap azt írta, hogy Orbán szerint az Európai Uniónak „komoly demokratikus deficitje van”, mert „régimódi nyugati vezetők” irányítják, akik a népakarattal ellentétes döntéseket hoznak.

Orbán úgy érvelt: erősebb gazdaságuk révén a nyugati tagállamok tartják a kezükben az irányítást az unió felett, de a Nyugat gazdasági gyengélkedése megfosztotta őket a vezetés jogától, a dinamikus keleti gazdaságok pedig nagyobb hatalmat érdemelnek.

Hogy ők is megértsék


A cikk szerint a magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben fokozta az uniós migrációs politika elleni támadását, országos óriásplakát-kampányt indított, amelyben arra buzdítja a magyarokat, hogy az EU betelepítési terve ellen a szeptemberi népszavazáson „küldjenek olyan üzenetet Brüsszelnek, amelyet megért”.

Elhibázott külpolitika


Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnökeinek szerdai találkozóján elhibázottnak nevezte az Európai Unió külpolitikáját is, támadva az olyan próbálkozásokat, amelyekben rendszerváltoztatás támogatásával akarnak demokráciát vinni olyan országokba, mint Egyiptom vagy Líbia.


EU-párti magyarok


A tudósítók szerint annak ellenére, hogy Orbán Viktor régóta bírálja az uniót, az EU támogatottsága továbbra is viszonylag nagy a közép- és kelet-európai tagállamokban.

A Pew Research Center amerikai kutatóintézet egy kedden kiadott felmérése szerint a magyarok 61 százaléka és a lengyelek 72 százaléka pozitívan értékeli az Európai Uniót, és ezek a legmagasabb értékek a felmérésben — mutatott rá a Financial Times.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI