2016. május 25., szerda

TIFF — Illusztris vendég érkezik Kolozsvárra

Életműdíjat vesz át Sophia Loren Kolozsváron, a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretében — jelentették be szerdán a fesztivál szervezői.


Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, TIFF, Erdély, Kolozsvár, filmfesztivál, Sophia Loren, Saul fia, Nemes Jeles László, 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, TIFF 15
Sophia Loren — Fotó: Chris Pizzello/Invasion/AP/MTI
A 81 éves olasz színésznő a jövő szombaton tartandó zárógála keretében kapja meg az elismerést. Előtte, egy nappal korábban a tiszteletére szervezett filmvetítésen vesz részt.

A román filmművészet életműdíját idén a 89 éves Orosz Lujzának, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott színészének adják át, aki az 1970-es, 1980-as évek több sikeres román filmjében szerepelt.

A pénteken kezdődő és június 5-ig tartó fesztivál keretében 250 filmet, köztük 216 nagyjátékfilmet vetítenek megannyi kolozsvári és Kolozsvár-környéki helyszínen.

Az idei TIFF versenyprogramjában nem szerepel magyar film, de a fesztiválnak így is sok magyar vonatkozása van: idén is megtartják a hagyományosnak számító magyar napot, amelyen kilenc 2015-ben és 2016-ban forgatott magyar filmet mutatnak be.


Forrás: Facebook/TIFF
Látható lesz a Saul fia Nemes Jeles László rendezésében, Gárdos Pétertől a Hajnali láz, Fekete Ibolyától az Anyám és más futóbolondok a családból, Fliegauf Bencétől a Liliom ösvény, Horváth Lilitől a Szerdai gyerek, Igor és Ivan Buharovtól Az itt élő lelkek nagy része, Hörcher Gábortól a Drifter, Csoma Sándortól a Tabula rasa, valamint a Radnóti hétszer című szkeccsfilm.

Noha a filmek a június elsejei magyar nap programjában szerepelnek, ezeket a fesztivál különböző napjain és különböző helyszínein többször is vetítik.

Nemes Gyula Zero című filmje a fesztivál tematikus válogatásába került be. A szekció idén állatokról, ember és állat viszonyáról, az emberi viselkedésnek a környezetében élő állatok magatartásában való tükröződéséről szól.

Új helyszínként került a TIFF programjába a gyalui várkastély, melynek udvarán — a filmvetítés mellett — Republic és Bagossy Brothers Company is koncerteznek június elsején.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI