2016. május 25., szerda

Tăriceanu keményen nekiment a DNA-nak

Az ex-kormányfőből az váltott ki éles reakciót, hogy a korrupcióellenes ügyészség kedden bűnvádi eljárást indított ellene hamis tanúzás és bűnpártolás gyanújával.


Călin Popescu Tăriceanu, DNA, bűnvádi eljárás, Románia, Remus Truica, Paul de Romania, Tal Silberstein, Dan Andronic
Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Angelo Brezoianu/Agerpres
Választóinak írt levelében Călin Popescu Tăriceanu egy elhallgattatását, megfélemlítését célzó hatósági visszaélés áldozatának tartja magát; kijelentette: nem mond le hivataláról.

Tăriceanu a levélben a jogállamiságot és demokráciát védelmező, „kényelmetlen” politikusként jellemezte magát, és több mondatában is arra utalt, hogy az elnöki hivatalnak áll útjában.
Ma, amikor a vádiratokon és bilincseken alapuló ügyészi köztársaságban élünk, a polgároknak már nincs lehetőségük a demokratikus választásra. Bárkire is adnák voksukat június 5-én (a helyhatósági választásokon), a döntéseket a társadalmat ellenőrző erőszakszervezetek hozzák meg, amelyek már teljes mértékben kiszabadultak a kötelező civil ellenőrzés alól — fogalmazott a házelnök.

Tăriceanu szerint abszurdum azt feltételezni róla, hogy társadalmi pozícióját hamis tanúzással veszélyeztette volna olyanok kedvéért, akikhez semmi köze.


Tăriceanu: A DNA túltolta az ügyet


A politikus az állítja, hogy a szóban forgó visszaszolgáltatási ügyben már véget ért a nyomozás, amikor őt április 15-én tanúként kihallgatták.


Beidézését eddig a DNA túlbuzgóságával magyarázta, amely csak azt a célt szolgálta, hogy „lefilmezhessék a vádhatóság székházánál”. Szerinte az ügyészek valójában az általa „jogi visszaélésnek” tartott bűnvádi eljárás elindításához kerestek ürügyet.

DNA: Tăriceanu hazudott


Tăriceanut két, Bukarest közelében fekvő, államosított telek feltehetően illegális visszaszolgáltatásának ügyében hallgatta ki tanúként az ügyészség.

A DNA szerint a házelnök eskü alatt a valóságtól eltérően azt állította: nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal, akik a vád szerint 145 millió euróval károsították meg a román államot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI