2016. május 24., kedd

Tăriceanu tanúból vádlott lett

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu ellen — közölte kedden a vádhatóság.


Călin Popescu Tăriceanu, DNA, bűnvádi eljárás, Románia, Remus Truica, Paul de Romania, Tal Silberstein, Dan Andronic
Călin Popescu Tăriceanu — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
A volt kormányfőt hamis tanúzással és bűnpártolással gyanúsítják egy ingatlanrestitúcióval kapcsolatos korrupciós ügyben.

Tăriceanut tanúként hallgatta ki áprilisban a brassói DNA két, Bukarest közelében fekvő, államosított telek feltehetően illegális visszaszolgáltatásának ügyében.

Az ügy múlt héten jutott a vádemelés szakaszába. A DNA szerint a házelnök eskü alatt a valóságtól eltérően azt állította: nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal.

Az ügyészek szerint Tăriceanu hazudott, amikor azt állította:
  1. nem tudott arról, hogy a vádlottak — köztük Tal Silberstein, Tăriceanu volt tanácsadója, és Dan Andronic, az Evenimentul Zilei befolyásos lapigazgatója — megvásárolták Paul hercegtől (a román királyi család egyik el nem ismert sarjától) a szóban forgó telkek tulajdonjogát;

  2. nem beszélgetett egy másik vádlottal, Remus Truicăval a fizetendő közjegyzői illetékekről;

  3. nem mutatta be Silbersteint más román politikusoknak.

Az ügy háttere


A DNA vádirata szerint 2006 és 2013 között egy román és izraeli elkövetőkből álló bűnszövetkezet jogtalanul szerezte meg a snagovi erdő egy részét és a băneasai királyi farmot (növénytani kutatóállomást), több mint 145 millió eurós kárt okozva a román államnak.


Az ingatlanokat állítólag Paul herceg jogosulatlanul követelte vissza, majd miután négy évig nem kapott választ, az ügyészség szerint felbérelte Remus Truică üzletembert, Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadóját, hogy szerezze vissza az ingatlanokat.

Az ügyészek szerint az ügyben megvádolt üzletemberek pénzt adtak a román restitúciós hatóság tagjainak a megvesztegetésére, hogy Paul javára döntsenek.

A herceg cserében a visszakövetelt ingatlanok értékének 50-80 százalékát fizette ki nekik.

Az ügyben többek között — a Forbes folyóirat által 3,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező — Benjamin Steinmetz üzletember ellen, valamint két izraeli politikai tanácsadó és üzletember, Tal Silbertsein és Shimon Sheves — az 1995-ben meggyilkolt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnök egykori kabinetfőnöke — ellen is vádat emeltek, a DNA-nak azonban mindeddig nem sikerült elérnie előzetes letartóztatásukat.

Mivel Tăriceanut olyan bűncselekménnyel gyanúsítják, amelyet nem korábbi miniszterelnöki ténykedése idején követett el, a szenátusnak nem kell hozzájárulnia a bűnvádi eljárás lefolytatásához.
A Btk. három hónaptól hét évig terjedő börtönnel sújtja a bűnpártolást, a hamis tanúzást pedig hat hónaptól három évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI