2016. május 15., vasárnap

Szobrot kapott Márton Áron Csíkszeredában

A gyulafehérvári római katolikus püspök szobrát a város főterén avatták fel, azon a helyen, ahol korábban korábban, majd a kommunista politikai rendőrség, a Securitate székháza állt.


Márton Áron szoborcsoport, Csíkszereda, magyarság, Székelyföld, Márton Áron-emlékév, Áder János, Ráduly Róbert,
„Menj, teremj sokszoros gyümölcsöt! Légy bátor félelem nélkül élni! Ne add a szíved gyűlöletre! Őrizd a magad méltóságát és tiszteld a másét! Légy hű a hazádhoz és a neked rendelt hivatáshoz!” (Áder János) — Fotó: Veres Nándor/MTI
A szoborállítást, amelyre a magyar kormány által meghirdetett Márton Áron-emlékév keretében került sor, Ráduly Róbert, Csíkszereda korábbi polgármestere kezdeményezte. 

A szoboravatóra összegyűlt több ezres tömeg Márton Áron hangját is meghallgathatta, melyet 41 évvel ezelőtti csíkszeredai bérmáláson rögzítettek.


Márton Áron szoborcsoport, Csíkszereda, magyarság, Székelyföld, Márton Áron-emlékév, Áder János, Ráduly Róbert,
Az ünnepi avatáson Áder János köztársasági elnök is jelen volt
Fotó: Veres Nándor/MTI
A felavatott szobor is bérmáláson ábrázolja Márton Áront, amint áldást ad egy bérmálkozó lánynak, akit bérmakeresztanyja bátorít. Sárpátki Zoltán csíkszeredai szobrászművész alkotását Lakatos Pál Sándor öntötte bronzba.
A gyulafehérvári római katolikus főegyházmegyét 1939 és 1980 között vezető Márton Áron püspök a 20. századi erdélyi magyar közélet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. 1944-ben felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, amiért 1999-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza címet adományozta neki.

A kommunista hatalommal szemben is állást foglalt. 1949-ben letartóztatták, 1951-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd 1955-ben nemzetközi nyomásra szabadon bocsátották. 1956-tól 1967-ig nem hagyhatta el a gyulafehérvári püspökség épületét, de látogatókat fogadhatott. 
Püspöksége idején az erdélyi római katolikus egyház nem kötött konkordátumot a román kommunista állammal.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.