2016. május 20., péntek

Székelyföldi diákokat díjazott a román kormány

Hargita megyei magyar anyanyelvű gyermekek számára rendezett román nyelv és irodalom tantárgyverseny nyerteseit díjazta pénteken a román kormány.


Fotó: Cristian Nistor/Agerpres
A 32 tanulót, a verseny szervezőit és a tanárokat Bukarestben, a kormány épületében Radu Puchiu államtitkár fogadta.

Az államtitkár elmondta: ezeknek a diákoknak az életben több esélyük lesz boldogulni, ha jól ismerik a román nyelvet. Hozzátette: a magyar többségű romániai megyékben támogatni és biztatni kell a magyar gyermekeket, hogy tanuljanak meg minél jobban románul, és a verseny győzteseinek díjazásával ezt az erőfeszítésüket akarják elismerni.

A versenyt szervező Csíkszeredai Román Közösségi Egyesület elnöke, Angela Bîrsan elmondta, a verseny immár tizennégy éve bizonyítja hasznosságát, és úgy vélte, hogy a díjazott gyerekek a román és a magyar kultúra közötti párbeszéd hídfőivé válhatnak.

A székelyföldi magyar gyermekek évek óta román nyelv és irodalomból teljesítenek leggyengébben a nyolcadik osztály utáni úgynevezett felmérő vizsgán, valamint a középiskola elvégzése után az érettségin.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Agerpres via MTI