2016. május 24., kedd

Sokba fáj a szégyenlista az adóhivatalnak

Megbírságolta a román adatvédelmi hatóság az adóhivatalt, amiért az közzétette az 1500 lejnél nagyobb adótartozást felhalmozott magánszemélyek listáját.


ANAF, Románia, adóhivatal, szégyenlista, adósok listája,

Az adatvédelmi hatóság szerint az ANAF nem tartotta be a törvényes előírást, miszerint az érintetteket előzetesen tájékoztatni kell, mire használják fel személyes adataikat.

Ráadásul az adóhivatal nem járt el jóhiszeműen, hiszen a reklamációk nyomán kiderült: a közzétett adatok nem minden esetben voltak naprakészek és pontosak.

Előbbiért 11 ezer, utóbbiért pedig ötezer lejes bírsággal sújtotta az állami adatvédelmi hatóság a szintén állami adóhivatalt.


Az adatvédelmi hatóság a múlt héten jelezte: aggályosnak tartja az adósok nevének, településének és tartozásuk összegének közzétételét és emiatt hivatalból vizsgálatot indít. Az ANAF akkor arra hivatkozott, hogy az új adótörvénykönyv hatalmazta fel az adóslista közzétételére.

A május 16-án az interneten publikált „szégyenlista” csaknem 190 ezer nevet tartalmaz, akiknek az adótartozása március 31-én meghaladta az 1500 lejt.


A legnagyobb, 232 millió lejes tartozással Robert Negoiță, Bukarest harmadik kerületének ingatlanokkal kereskedő polgármestere rendelkezik.

Az adósok „toplistáján” szerepel többek között Gigi Becali, a Steaua labdarúgóklub tulajdonosa, akitől 3,9 millió lej befizetését várja az ANAF.

Mihály volt román királynak az ANAF szerint négymillió lejes adótartozása van. A királyi ház egyébként azóta jelezte, a volt uralkodó már korábban adómentességet igényelt az Arad megyei soborsini (Săvârșin) önkormányzattól, ahol a rezidenciája található, arra hivatkozva, hogy háborús veterán.

Több politikus is jelezte, hogy neve tévedésből szerepel az adóslistán:


  • Cătălin Predoiu, Bukarest liberális főpolgármester-jelöltje be is mutatta azt a nyugtát, amelyet május elején kapott az ANAF-tól 24 ezer lejes tartozása kifizetése nyomán

  • Elena Băsăscu volt EP-képviselő, Románia korábbi államfőjének, Traian Băsescunak a lánya azt állította, nincs adótartozása, de az ANAF nem frissítette adatbázisát, amikor egyik kerületből a másikba költözött.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/Agerpres