2016. május 4., szerda

Rákkeltő a Johnson-púder

Rövid időn belül második kártérítési perét veszti el a híres amerikai Johnson & Johnson nagyvállalat: a bíróság úgy ítélte meg, hogy a nők által használt intim hintőpora rákbetegséget okoz.


Johnson & Johnson, intim hintőpór, babaolaj, babapúder, egészség, életmód,
Johnson & Johnson hintőpor — Fotó: Dan Peled/EPA/MTI
A cégnek ezúttal 55 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy petefészekrákban szenvedő asszonynak, mert a cég által forgalmazott hintőpor a bizonyítható oka a betegség kialakulásának.

A Missouri államban élő Gloria Ristesund perelte be a nagyvállalatot, amely első fokon elveszítette a pert, s a fellebbezés utáni, immár végleges ítélet kedden született meg. Ennek értelmében a nőnek a cég ötmillió dollár kompenzációs kártérítést és ötvenmillió dollár büntető kártérítést köteles fizetni.

A cég szóvivője, Carol Goodrich az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta, hogy a verdikt ellentmond a vállalat harminc éve tartó kutatómunkája eredményeinek, miszerint a kérdéses hintőpor biztonságos termék, nem okoz semmiféle betegséget. A szóvivő bejelentette egyúttal, hogy a cég újból fellebbezést nyújt be.

A Johnson & Johnson ellen jelenleg 1200 per folyik azért, mert a cég éveken keresztül elmulasztotta megfelelően tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy intim hintőporának egyes összetevői kapcsolatba hozhatóak rákbetegségek kialakulásával.


Emiatt a cég az idén februárban már egy 72 millió dolláros kártérítést kénytelen volt kifizetni egy petefészekrákban elhunyt asszony családjának.

A Johnson & Johnson egyes termékeit — így például a női intim-hintőport, a babaolajat, a baba-hintőport, vagy a sampont —, már évek óta az a hír lengi körül, hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

A cég 2012-ben, társadalmi nyomásra, már kivont számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőt — ezzel lényegében elismerve, hogy a termékek valóban károsak lehetnek az egészségre —, 2014-ben pedig beszüntette a bizonyítottan rákkeltő hatású formaldehid hozzáadását a samponjaihoz.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI