2016. május 6., péntek

Muszlim polgármestert választottak Londonban

Az ellenzéki Munkáspárt jelöltje, Sadiq Khan London új polgármestere.


Sadiq Khan, Saadiya Khan, London, london muszlim polgármestere
Sadiq Khan és felesége, Saadiya Khan — Fotó: Hannah Mckay/EPA/MTI
A csütörtökön tartott választások eredményét hivatalosan szombat hajnalban jelentették be, az eredetileg tervezett időponthoz képest csaknem hat órával később, mert a szavazatösszesítő informatikai rendszer meghibásodott.


A végleges és hivatalos adatok szerint Khan jelentős előnnyel győzött: a voksok 56,8 százalékát kapta.


Khan fő vetélytársa az indulók népes mezőnyében Zac Goldsmith, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt, akire a választók 43,2 százaléka szavazott. Khan az összesítés szerint 1,31 millió, Goldsmith nem egészen 995 ezer szavazatot gyűjtött.

A brit fővárosnak nyolc év óta először van ismét baloldali polgármestere. Sadiq Khan egyben az első muszlim a londoni városháza élén.

A 45 esztendős Khan pakisztáni bevándorlók gyermekeként, meglehetősen szerény körülmények között élő, nyolcgyermekes családban nevelkedett. Édesapja londoni buszsofőr, édesanyja varrónő volt.

Khan fő vetélytársa Zac Goldsmith volt, aki kormányzó Konzervatív Párt színeiben indult a londoni polgármesteri címért. Goldsmith milliárdos nagyvállalkozói családban nőtt fel, felesége a nagy múltú Rothschild bankárdinasztia leszármazottja.

Sadiq Khan a konzervatív párti Boris Johnsontól veszi át London polgármesterének tisztséget. Johnsont kétszer választották London polgármesterévé, de a tavalyi brit parlamenti választások után közölte, hogy harmadszor nem indul a posztért.

Johnsonnak — a Konzervatív Párt egyik legeredetibb, legszínesebb figurájának — ennél sokkal nagyratörőbb tervei vannak, legalábbis a brit sajtó szerint, amely a leköszönő polgármestert a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon a kormányfői tisztségért már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tartja számon.

Boris Johnson 2008-ban és 2012-ben vívott győztes választási csatákat a polgármesteri tisztségért a Munkáspárt veteránjával, az antiszemitának ítélt kijelentései miatt párttagságából épp a minap felfüggesztett Ken Livingstone-nal, aki 2000-től 2008-ig két terminuson át maga is London polgármestere volt.

A kampányban Sadiq Khant is érték olyan vádak, hogy antiszemita nézeteket vall.


Goldsmith és David Cameron konzervatív párti miniszterelnök részéről emellett elhangzottak olyan kijelentések is, hogy Khan rendszeresen mutatkozott szélsőséges nézeteket hirdető hitszónokok társaságában London főleg muszlimok lakta kerületeiben. Khan és a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn ezeket a vádakat rágalomkampánynak minősítette és visszautasította.

Khan választási ígéretei


Sadiq Khan 84 oldalas választási programjának fő pontjai között szerepel a londoni tömegközlekedési díjak befagyasztása négy évre, vagyis egészen a következő polgármester-választásokig.


Khan írásba foglalt ígérete szerint a londoniak 2020-ban „egy pennyvel sem fognak többet fizetni” a tömegközlekedési eszközök használatáért, mint most.

Ez komoly horderejű ígéret, hiszen a 9 milliós brit főváros tömegközlekedési díjai a legmagasabbak között vannak világviszonylatban, és eddig minden évben szinte automatikusan — rendszerint az inflációt meghaladó mértékben — emelkedtek.

Khan programjában szerepel emellett a világhírű bevásárlóutca, az Oxford Street átalakítása gyalogosutcává a gépjárművek kitiltásával, és az a célkitűzés, hogy különböző finanszírozási konstrukciók segítségével a Londonban épülő új lakások legalább 50 százaléka az alkalmazotti fizetésekből élők számára is megfizethető legyen.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI