2016. május 7., szombat

Megnyílt a Csontváry-kiállítás Csíkszeredában

Nagyszabású Csontváry-kiállítás nyílt szombaton Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban.


Csontváry Kosztka Tivadar, Csontváry-kiállítás, Csíkszereda, Székelyföld, kultúra, Csíki Székely Múzeum, Magányos cédrus,
Csontváry Kosztka Tivadar: A panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben
Fotó: Bruzák Noémi/MTI
A kiállítás Csontváry Kosztka Tivadar 47 festményét és az első festményét ihlető Munkácsy Mihály-művet mutatja be. A műveket hat magyarországi gyűjteményből hozták Csíkszeredába, ahol augusztus 20-ig lesznek kiállítva.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón elmondta, a Csontváry kiállítás jó alkalmat teremtett az együttműködésre. „Megadja azt a szövetet, azt a közeget, ahol a magyaroknak jó együtt lenni” — fogalmazott a miniszter.
Nemcsak a lekicsinylésben, a meg nem értésben osztozunk Csontváryval. Bízom benne, hogy abban is osztozhatunk, hogy ez egyáltalán nem vette el a kedvét az alkotástól. Nem gondolta azt, hogy abba kellene hagynia, váltani kellene, hasonulni kellene, és csak olyan dolgokat kellene csinálnia, amit mindenki elfogad, amit mindenki szeret — jelentette ki a miniszter.

A kiállítás öt teremben, tematikus csoportosításban mutatja be a festő életművét.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója azt tartotta a kiállítás sajátosságának, hogy először mutatja meg együtt Munkácsy Mihály Vihar a pusztán című festményét, és a festmény által ihletett Csontváry alkotást.

Bellák Gábor, a kiállítás kurátora sajnálkozásának adott hangot, hogy Csontváry annak idején nem jutott el Erdélybe, hiszen „itt is megtalálta volna a természetnek azt a nagyságát, ami őt mindig megigézte”.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója elmondta: csak a múzeumnak otthont adó Mikó-vár nyílászáróinak a mérete szabott korlátot a kiállításszervezőknek, centimétereken múlt, de a Magányos cédrus című festményt elhozhatták Csíkszeredába.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI