2016. május 30., hétfő

Ma este megcsodálhatjuk a Marsot

Tizenegy éve nem tapasztalt közelségbe — 76 millió kilométerre — kerül a Földhöz a Mars hétfőn, így szabad szemmel is látható lesz az égbolton a vörös bolygó.


csillagászat, Mars, vörös bolygó,
Mars — Forrás: NASA
Közép-európai idő szerint este tíz óra és éjfél körül az égbolt déli-délkeleti részén — amerre a Holdat látjuk — megcsodálhatjuk a Mars fényes vörösét is.

A  Mars mindig érdekelte az embert, része volt az ókori mitológiáknak, a rómaiak a háború istenét tisztelték benne.

A csillagászat azért szentel különös figyelmet a vörös bolygónak, mert bár jóval kisebb a Földnél, és a kis gravitáció miatt légköre sincs, mégis ez hasonlíthat a leginkább a bolygónkhoz. Valószínű, hogy víz is volt rajta.

Méreteit tekintve a Vénusz a leghasonlóbb a Földhöz, azonban a felszíne túlságosan forró. A Marson rendkívül hideg van, ám az égitestet kutató számos Mars-szonda eredményei arra utalnak, hogy egykor víz hullámzott rajta, felét óceán, felét szárazföld alkotta és sűrűbb volt a légköre is.

A Mars lakhatósága iránt is élénken érdeklődik az ember, ám mivel se légköre, se a kozmikus sugaraktól védő mágneses tere nincs, ezért ez egyelőre csak a tudományos-fantasztikus filmek világában valósulhat meg.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.