2016. május 7., szombat

Kelemen magyarázza a magyarázhatatlant

Az RMDSZ elnöke szerint eddig sem volt és ezután sem lehet titok, hogy a Szövetség mire fordítja azt a költségvetési támogatást, amit a magyar közösség képviselőjeként neki folyósítanak a román állami költségvetésből.


Kelemen Hunor, RMDSZ, romániai magyarság, Átlátszó Erdély, RMDSZ-pénzek
Kelemen Hunor a Csontváry-kiállítás megnyitóján — Fotó: Facebook/RMDSZ
Kelemen Hunort a csíkszeredai Csontváry-kiállítás megnyitójának sajtótájékoztatóján faggatták az újságírók arról, hogy mire fordítja az RMDSZ a költségvetési támogatást.

Kelemen azt válaszolta, hogy nem tudja, hogy a szövetség mennyi költségvetési támogatást kapott idén, és aki kíváncsi erre, olvassa el azt a cikksorozatot (1, 2, 3, 4, 5) amit az Átlátszó Erdély blog közölt az elmúlt napokban.

A blog szerkesztői a román kormányhoz benyújtott közérdekű adatigénylés révén megszerzett dokumentumok alapján próbálnak betekintést nyújtani az RMDSZ pénzügyeibe.

Az Átlátszó Erdély szerint az RMDSZ az elmúlt hét évben 28 millió eurót kitevő támogatást kapott, és noha a szövetség a romániai magyarságnak szánt pénzt kezeli, csak az összeg — pályázati úton kiosztott — töredékének a felhasználását tette átláthatóvá.


Kelemen Hunor az MTI-nek szombaton elmondta, a költségvetési támogatás felhasználása nem lehet titok, hiszen közpénzről van szó.
A fizetésektől kezdve a gázszámláig minden adat elérhető, hozzáférhető, semmi nem titok. Egy éves könyvelést nem tudsz nyilvánosságra hozni, azt valahova leteszed, ott elérhető, oda lehet menni, meg lehet nézni — jelentette ki az RMDSZ elnöke.
Hozzátette: minden évben többször is beszámolnak, ha ezek nem elég részletesek, mindenki, aki ezekre rákérdezett, mindig megkapta az információkat.

Az elnök azzal magyarázta, hogy a szövetség sok pénzt költ saját magára, hogy:

a közösségépítést nem lehet irodából megoldani, ehhez autók, ingatlanok és alkalmazottak kellenek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI