2016. május 27., péntek

Hirosima: Obama meghallgatta a túlélők hangját

Az 1945. augusztus 6-i amerikai atomtámadás túlélőivel beszélt röviden a japán városban tett pénteki látogatása során Barack Obama amerikai elnök, egyiküket pedig meg is ölelte.


második világháború, Japán, Egyesült Államok, Barack Obama, Hirosima, atombomba, Hiroshima, obama hiroshima
Barack Obama és Cuboi Szunaó — Fotó: Majama Kimimasza/EPA pool/MTI
Obama a hirosimai Béke Emlékparkban beszélt a két idős férfival: a 91 éves Cuboi Szunaóval, a túlélők egy csoportjának vezetőjével, illetve a 79 éves Mori Szigeakival, egy történésszel, aki mindössze nyolcéves volt, amikor a várost atombomba-támadás érte.

Az amerikai elnök tolmács segítségével először Cuboival beszélt, egy ponton mindketten felnevettek. Obama többnyire az idős embert hallgatta, akinek a kezét fogta.

Cuboi később újságíróknak elmondta, mennyire meghatotta, ahogy Obama a kezét fogta és figyelmesen hallgatta. Mint mondta, Obamára úgy fognak emlékezni, mint arra, aki meghallgatta a túlélők hangját.

második világháború, Japán, Egyesült Államok, Barack Obama, Hirosima, atombomba, Hiroshima, obama hiroshima
Barack Obama és Mori Szigeaki — Fotó: Majama Kimimasza/EPA pool/MTI
Az amerikai elnök ezután Morihoz lépett és kezet fogott vele. Röviden meghajolt, és bólintott, ahogy a másik idős japán beszélt. Obama vállon veregette Morit, majd megölelte.

Az amerikai elnök túlélőkkel való beszélgetése egyik legjobban várt eseménye volt a történelmi jelentőségű látogatásnak, hiszen Obama az első hivatalban lévő amerikai elnökként kereste fel a japán várost.

Halál érkezett az égből...


Obama a Fehér Ház előzetes közlésével összhangban nem kért bocsánatot hajdani elődjének, Harry Trumannak, az Egyesült Államok akkori vezetőjének döntéséért, melynek értelmében először vetették be az atombombát a második világháború végnapjaiban. Ugyanakkor lerótta kegyeletét az áldozatok előtt és a háború borzalmaira emlékeztetett.

A találkozót megelőzően Obama koszorút helyezett el az 1945. augusztus hatodikai atomcsapás áldozatainak hirosimai emléktáblájánál, ezekkel a szavakkal: „Halál érkezett az égből, és a világ megváltozott”.

második világháború, Japán, Egyesült Államok, Barack Obama, Hirosima, atombomba, Hiroshima, obama hiroshima
Az emléktáblát Abe Sindzó is megkoszorúzta, és a két politikus kezet fogott egymással — Fotó: Majama Kimimasza/EPA pool/MTI
Az amerikai elnök felkereste a hirosimai Béke Emlékmúzeumot is, amelynek vendégkönyvébe a következőt írta:

„Megismertük a háború gyötrelmeit. Engedjétek meg nekünk, hogy együtt bátorságot merítsünk ahhoz, hogy békét hirdessünk és atomfegyvermentes világra törekedjünk”.

Hirosimában 140 ezren, míg Nagaszakiban 74 ezren vesztették életüket az atomcsapás következtében. 2015-ben még 183 ezer hibakusa, azaz az atomcsapásokat túlélő volt életben, átlagos életkoruk 80 év.

Japán 1945. augusztus 15-én megadta magát, és ezzel véget ért a második világháború.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI