2016. május 31., kedd

Gyermekkerékpárokat ellenőriztek — VIDEÓ

A bicikliszezon kezdetével a magyar fogyasztóvédelmisek gyermekkerékpárokat és kerékpáros gyermeküléseket vettek górcső alá.


fogyasztóvédelem, gyermekkerékpár, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság,
Illusztráció — Forrás: pixabay
A vizsgált öt gyermekkerékpárból négy, valamint három gyermekülésből egy nem felelt meg az előírásoknak.

1. Láncvédő


A gyermekkerékpárok esetében jellemző hibaforrás, hogy a láncvédő nem megfelelően takarja a lánc külső élét, ami sérülés-, illetve balesetveszélyt jelent.

2. Fékek


A nem megfelelő fékrendszer is komoly balesetet okozhat.

3. Segédkerekek


Egyik vizsgált kerékpár esetében a támasztókerekek túl közel helyezkedtek el a váz függőleges síkjához, csökkentve ezzel a jármű stabilitását. Ráadásul ez utóbbinál a támasztókerekek függőleges terhelés hatására el is deformálódtak, ami tovább csökkenti a biztonságos használatot.

4. Szúrós részek


Három kerékpárnál az egyes részek éles, sorjás vagy hegyes élei jelentettek veszélyforrást.

5. Ülés


Sérülés-, illetve balesetveszéllyel jár ha a nyereg szilárdsága nem megfelelő, az ülőfelület elrepedhet, illetve letörhet a vázról.

A nem megfelelő gyermekülés nem rögzíthető biztonságosan a kerékpárhoz, így balesetveszélyes.

Egyes kerékpárok, illetve a gyermekülés esetében egyszerre több veszélyforrást is megállapítottak, mivel több szempontból sem feleltek meg a követelményeknek.


A laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján a vizsgált gyermekkerékpárok 40 százaléka a balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználókra. A sérülésveszély tekintetében a gyermekkerékpárok 20 százaléka a nagy, 20 százaléka a közepes, míg a kerékpáros gyermekülés a balesetveszély miatt súlyos kockázatot jelent a felhasználóra nézve.


A veszélyesnek ítélt kerékpárok közül kettő márkajel nélküli, egy Polymobil, egy pedig Haro márkájú. A nem biztonságos Kross márkájú gyermekülés forgalmazását 2014-ben megtiltotta a hatóság, most azonban más márkanév alatt újra megtalálható a kereskedelemben. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: NFH