2016. május 23., hétfő

Gabriel García Márquez végre békében nyugodhat

Akaratának megfelelően a kolumbiai Cartagena de las Indiasban helyezték végső nyughelyére a Nobel-díjas írót helyi idő szerint vasárnap este.


Gabriel García Márquez, gyász, irodalom, kultúra, Száz év magány, Kolumbia, Cartagena de las Indias
Az író hamvait őrző emlékmű — Fotó: Ricardo Maldonado Rozo/EPA/MTI
Gabriel García Márquez két évvel ezelőtt hunyt el Mexikóban, 87 éves korában.

Cartagena de las Indias nem csupán az a város, ahol pályájának első, meghatározó éveit töltötte, hanem állandó inspirációs forrása volt munkájának.

„Az emberek tudják, hogy szeretem Cartagenát és szeretném, ha itt temetnének el” — idézte fel a García Márquez 20 évvel ezelőtt megfogalmazott kérését barátja, Juan Gossaín kolumbiai színész és író, aki a család felkérésére mondott beszédet az alkonyatkor megtartott, szűk körű ceremónián a La Merced nevű régi kolostor udvarán.

Tiszteletadás az életnek 


A kolostor udvarán megrendezett ceremónián felavatták a hamvakat őrző emlékművet.


A négyzet alapú márványtalapzatot az írót ábrázoló mellszobor zárja le, amelyet García Márquez barátja, Katie Murray brit szobrász készített.

Az ünnepség alkalmából a szobor talapzatát az író kedvenc sárga rózsáival borították. A szertartást a Kolumbia karibi partvidékéről származó népszerű zene, az író kedvenc műfajának számító vallenato dallamai kísérték.

A megemlékezés végén sárga papírból készült lepkéket szórtak a magasból, amelyek esőszerűen hullottak alá a szoborra. A sárga pillangó fő művének, a Száz év magánynak egyik jellegzetes motívuma.

Cartagena de las Indias


Gabriel García Márquez kisebb megszakításokkal ugyan, de lényegében 1981 óta Mexikóban élt családjával, ezért halála után ott temették el a hamvait őrző urnát, de már akkor tudni lehetett, hogy ez csupán ideiglenes nyughely lesz, noha többen igyekeztek meggyőzni az örökösöket ennek ellenkezőjéről.

Felmerült, hogy szülővárosában, a kolumbiai Aracatacában helyezik végső nyugalomra, de végül a család Cartagena de las Indias mellett döntött.

García Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött a tengerparti városba, ahol újságíróként helyezkedett el az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait, alig 500 méterre a La Merced kolostortól.

A 16. században alapított gyarmati városban játszódik egyik leghíresebb regénye, a Szerelem a kolera idején. Továbbá itt működik az az alapítvány is, amelyet Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére.

A mágikus realizmus legnagyobb mesterének tartott García Márquez munkásságát 1982-ben ismerték el irodalmi Nobel-díjjal, művei több mint 50 millió példányban keltek el és legalább 25 nyelvre fordították le.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI