2016. május 17., kedd

Felszentelték Székelyföld „népfőiskoláját”

Marianum ház több mint kétszáz Nyárád-menti és szovátai gyermek rendszeres zenei oktatását és nevelését teszi lehetővé.


Szováta, Marianum ház, magyarság, kultúra, oktatás, Áder János, Herczegh Anita, Böjte Csaba
A központ május 13-ai avatásán Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is részt vett — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A magyar állami támogatással felépített épületet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentelte fel.

Az avatóünnepségen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt napok székelyföldi eseményei a közösség erejét jelzik, amely mellett a magyar kormány mindig ki fog állni.
Mindig számíthatnak a magyar kormányra azok az emberek, akik gyújtópontjai közösségeiknek, akik a gyermekeket keresztény életre, hazaszeretetre, magyarságra, de ugyanakkor a mások tiszteletére tanítják — mondta az államtitkár.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kijelentette:

„Erdély betöltéséhez népességmegtartó képesség és képességmegtartó népesség kell.”

Lezsák szerint az új központ mindkettőt szolgálhatja és a térség népfőiskolája lehet.

Böjte Csaba ferences szerzetes szerint a Marianum ház arra példa, hogy énekből és imából is házat lehet építeni.
Ne nyafogjunk, ne panaszkodjunk, ne hisztizzünk, hanem álljunk neki felépíteni Erdélyországot, a Kárpát-medencét — biztatott a Szent Ferenc Alapítvány elnöke.
Lobmayer M. Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője arra emlékeztetett, hogy a rend épp 105 éve nyitotta meg a kolozsvári Marianumot, amelyben leánygimnázium és tanítóképző is működött az 1948-as államosításáig. A szovátai Marianum ház az egykori kolozsvári Marianum szellemiségét viszi tovább.

Szovátán hétfőn délután avatták fel a Szent Ferenc Alapítvány Szent József Gyermekotthonának a sportpályáját is, melynek létrehozásához szintén a magyar kormány nyújtott támogatást.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI