2016. május 5., csütörtök

Félretájékoztat az Igazi Csíki Sör

A csíkszentsimoni sörmanufaktúra drámai hangvételű Facebook-bejegyzésben jelentette be szerda este, hogy „a fogyasztóvédelem betiltotta az Igazi Csíki Sör magyar nyelvű reklámjait”.


Igazi Csíki Sör, reklám, fogyasztóvédelem, Románia, Noé bárkája nyereményjáték, Lixid Project Kft
A román-magyar ellentétre élezi ki marketingstratégiáját az „Igazi”?
Fotó: Haáz Sándor/MTI
A „gyorshír” orkán erejével söpört végig a közösségi portálon, szinte azonnal átvette a komplett erdélyi magyar sajtó, mára azonban kiderült, a fenti állítás nem felel meg a tényeknek, vagy legalábbis nem tartalmazza a teljes igazságot.

Hajdu Gábor, az italt gyártó Lixid Project Kft. jogi képviselője az MTI-nek csütörtökön elmondta, egy Kovászna megyei feljelentés alapján vizsgálta meg reklámjaikat a Fogyasztóvédelmi Hivatal Hargita megyei központja.

Hajdu: Azt kifogásolták, hogy a cég csak magyar nyelven reklámoz.


A kifogásokat elsősorban a Noé bárkája nyereményjátékukkal kapcsolatban fogalmazták meg, de a cég egyéb reklámanyagait is vizsgálták.

Igazi Csíki Sör, reklám, fogyasztóvédelem, Románia, Noé bárkája nyereményjáték, Lixid Project Kft
A Noé bárkája nyereményjáték
magyar nyelvű szórólapja
Forrás: Igazi csíki Sör
A február 15. és augusztus 31-e között zajló játék lényege, hogy az Igazi Csíki Sör fogyasztói háziállatot: galambot, nyulat, sertést vagy lovat nyerhetnek. A nyereményről a kupak felirata tájékoztatja őket. 

Az MTI-hez eljuttatott jegyzőkönyv szerint a hivatal 5000 lej bírságot rótt ki a sörgyártóra, és felfüggesztette a cég reklámozási tevékenységét a törvényesség helyreállításáig. A jegyzőkönyv kiállítói megállapították, hogy a sörgyártó kizárólag magyar nyelven folytat reklámtevékenységet, és sérti a fogyasztók érdekeit azzal, hogy nem nyújt számukra korrekt, teljes és egyértelmű tájékoztatást.

Hajdu Gábor elmondta, mindenképpen a jegyzőkönyv érvénytelenítését kérik a bíróságon.
A 21. századi szabadpiaci körülmények között egy cégnek meg kell tudnia választani, hogy milyen célközönsége van, mi a víziója, és hogyan mutatja be a termékét. Mi magyar arculatot adtunk a termékünknek, de a törvény által előírt információkat a címkén román nyelven is feltüntettük — jelentette ki a cég képviselője.

Fogyasztóvédelem: Nem tiltottuk be a magyar reklámokat. 


Laurențiu Moldovan, a Fogyasztóvédelmi Hivatal Hargita megyei központjának magyarul kiválóan beszélő főfelügyelője az MTI-nek nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a sörgyár a jegyzőkönyv félremagyarázásával próbál népszerűségre szert tenni.


Hozzátette: a cég elleni feljelentés a csíki sör Noé bárkája című nyereményjátékára vonatkozott. A panaszos azt kifogásolta, hogy a játékszabályokról nem lehet román nyelven tájékozódni. Megjegyezte, a sörgyártó képviselői azt állították, hogy vannak román nyelvű szórólapjaik is, ezeket azonban nem mutatták be.

Laurențiu Moldovan hozzátette, a nyereményjátékot függesztették fel addig, míg be nem mutatják a román nyelvű tájékoztatót is.
Ha két perc múlva van román szórólap, akkor folytathatják a játékot — jelentette ki Moldovan.
A főfelügyelő cáfolta, hogy a felfüggesztés általánosan a cég reklámtevékenységére vonatkozna.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI