2016. május 11., szerda

Eurovíziós Dalfesztivál — Freddie bejutott a döntőbe

Freddie (Fehérvári Alfréd Gábor) a Pioneer című dallal jutott a 61. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába. Ezzel Magyarország egymás után hatszor jutott a dalverseny döntőjébe.


Eurovíziós Dalfesztivál 2016, Magyarország, Freddie, Pioneer, Fehérvári Alfréd Gábor
Freddie a 61. Eurovíziós Dalverseny első elődöntőjében a stockholmi Globe Arénában 2016. május 10-én — Fotó: Maja Suslin/EPA/MTI
A Magyarországot képviselő előadó a dalfesztivák első elődöntőjében negyedikként adta elő a produkcióját.

Freddie mellett három háttérénekes — a Fool Moon acappella csapatból Mészáros Tamás, Molnár Gábor és Wodala Barnabás —, valamint Baranya Dávid táncosművész volt a színpadon Stockholmban.


Freddie elődöntős szereplése

A 18 versenyzőből — akárcsak a csütörtöki, második elődöntőből — tízen jutottak a szombati döntő 26-os mezőnyébe. Bekerült még a fináléba Horvátország, Hollandia, Örményország, Oroszország, Csehország, Ciprus, Ausztria, Azerbajdzsán és Málta versenyzője.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion. 
Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt kisebb-nagyobb megszakításokkal a Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. 2014-ben Kállay-Saunders András és a Running az előkelő 5. helyen végzett. Tavaly Csemer Boglárka-Boggie a War for Nothing c. dalával a 20. lett.

Románia feje felett összecsapott az adóssághullám 


Áprilisban jelentették be, hogy Romániát kizárták a versenyből, miután egy adósság miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége megvonta a Román Televízió hozzáférését az európai médiaszervezet által biztosított valamennyi szolgáltatáshoz.


Az EBU-tagság felfüggesztése miatt így Románia nem vehet részt a dalversenyen.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.