2016. május 19., csütörtök

Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata — közölte a légitársaság.


Egyiptom, EgyptAir, flightradar, repülőgép szerencsétlenség, EgyptAir szerencsétlenség, EgyptAir crash
Képünk illusztráció — Forrás: Facebook/EGYPTAIR
A repülőgép 69 emberrel — 59 utassal és 10 fős személyzettel — a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma.

A légitársaság először azt a tájékoztatást adta, hogy a repülő mintegy 80 mérföldre, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől tűnt el, majd ezt pontosítva azt írta: a repülőgép 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében mielőtt eltűnt. A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.

A légiirányítók szóvivője később a SkyNews Arabia tévéadónak elmondta: a gép még azelőtt tűnt el a radarernyőkről, hogy belépett volna az egyiptomi légtérbe.

Egyiptom, EgyptAir, flightradar, repülőgép szerencsétlenség, EgyptAir szerencsétlenség, EgyptAir crash
A tengerbe zuhant? — Forrás: Twitter/Reuters
A flightradar24.com járatkövető honlap adatai szerint az eltűnt repülő egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger fölött volt. A honlap adatai megerősítik, hogy a gép 37 000 láb magasan repült. Utolsó ismert sebessége 534 csomó, ami körülbelül 990 kilométer óránként.

Az egyiptomi fegyveres erők elkezdték a gép felkutatását, de csatlakozott a kereséshez egy görög C-130-as szállítógép és egy felderítő repülőgép is. Egy görög fregatt is a térségbe tart és helikopterek is készenlétben állnak egy görög szigeten.

Az al-Ahram című egyiptomi lap úgy tudja, hogy a gép pilótái nem adtak le vészjeleket. Egyiptomi légiforgalmi irányítók szerint tengerbe zuhanhatott a gép.


Forrás: MTI