2016. május 12., csütörtök

Csíksomlyói búcsú — Elindult a Boldogasszony zarándokvonat

Csütörtökön kora reggel megkezdte Csíksomlyóra vezető útját a Boldogasszony Zarándokvonat. A mai nap folyamán a zarándokokat ünnepség keretében fogadják Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Maroshévízen és Gyergyószentmiklóson.


Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Misszió Tours, pünkösd, pünkösdi búcsú,
Zarándokok magyar zászlóval integetnek — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A képre kattintva galéria nyílik!
A budapesti Nyugati pályaudvarról kigördülő szerelvényen közel ezer hívő utazik a székelyföldi búcsújáró helyre.

Az utas között van kétszáz iskolás is, akik a magyar kormány támogatásával kedvezményesen juthatnak el a pünkösdi búcsúba. A vonattal tart a zarándoklat lelki vezetője, Bíró László püspök.

A kora reggeli indulás előtt az útrakelőket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatta és Bíró László áldotta meg.

Boldogasszony zarándokvonat, Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Misszió Tours, pünkösd, pünkösdi búcsú,
Áldás a zarándokokra — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A zarándokvonatot a Szent Márton év tiszteletére felmatricázott Szent Márton mozdony húzza Püspökladányig.

Az idén május 14-én, a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a csíksomlyói búcsút, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét.

A zarándokok pénteken Gyimesbükkre az ezeréves határhoz mennek, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt. A székelyföldi eseményeket pünkösd vasárnap reggel nyolc órától Gyergyószentmiklós főterén püspöki szentmise zárja, majd még aznap hazafelé a magyar határhoz közeli Nagykárolyban is köszöntik a Kárpát-medence sok vidékéről érkező zarándokokat.

vhegy/MTI