2016. május 20., péntek

Cioloș: Független maradok

Nem lép be egyetlen pártba sem, nem alapít saját politikai alakulatot, és nem indul az idei választásokon a román miniszterelnök — erősítette meg a szakértői kormányt vezető független politikus.


Románia, Dacian Cioloș, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Cioloș-kormány, realitatea tv, rares bogdan
Dacian Cioloș a Realitatea TV „Jocuri de putere” (Hatalmi játszmák) c. műsorában — Forrás: gov.ro
Cioloș arra reagált, hogy a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt több ízben jelezte: szívesen látná soraiban a jelenlegi kormányfőt.

„Lehet, hogy hibázok bizonyos esetekben, de nem hazudok” — idézték a román hírforrások pénteken Ciolost, aki egy csütörtöki késő esti televízióműsorban beszélt tapasztalatairól és terveiről egyéves mandátuma félidejéhez érkezve.

A politikus kifejtette: kormánya hitelessége miatt ígérte, hogy pártfüggetlen marad, és ehhez mindvégig tartani fogja magát.

Cioloș elismerte: nehéz feladat az emberek felfokozott várakozásainak megfelelni, a közigazgatást átalakítani, miközben a politikai pártok részéről folyamatosan támadják.


Megbuktatják a kormányt?


A miniszterelnök jelezte: kormánya állandó nyomásnak van kitéve a — parlamenti többséggel rendelkező — szociáldemokraták és szövetségeseik részéről, de „hidegen hagyja” Liviu Dragnea SZDP-elnök azon „figyelmeztetése”, miszerint elképzelhető , hogy megbuktatják a kormányt a nyári helyhatósági választások után.
A parlament iktatta be ezt a kormányt, természetesen le is válthatja. Mindenki a választópolgároknak tartozik felelősséggel politikai döntéseiért. Én folytatom az elvállalt munkát, amíg tart a felhatalmazásom, elvileg az idei év végéig — jelentette ki a román kormányfő.
Cioloș szakértői kormányának tavaly novemberben nagy többséggel szavazott bizalmat a bukaresti parlament, miután a korrupciógyanúval bíróság elé állított szociáldemokrata Victor Ponta kormánya az utcai tüntetések hatására egy évvel a parlamenti választások előtt lemondott.

Cioloș bizalmi indexe alapján most már a harmadik legnépszerűbb közéleti személyiséggé vált az államfő és a jegybank kormányzója után, és sok politikai elemző arra számított, hogy az államfő volt pártját fogja erősíteni az év végi parlamenti választásokon.

Cserben hagyták?


Nemrég azonban Iohannis is leszögezte, hogy a Cioloș-kabinet „nem az ő kormánya”, és a NLP is elhatárolódott Cioloștól, miután az nem volt hajlandó sürgősségi rendelettel kétfordulóssá tenni a júniusi polgármester-választást a liberálisok sürgetésének megfelelően.

Most már mindkét nagy párt igyekszik ellenzéki hangot megütni a szakértői kormánnyal szemben, és Romániában több ízben előfordult, hogy a parlament olyan törvényeket fogad el nagy többséggel, amelyeket a kormány ellenez.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI