2016. május 20., péntek

Benedek Elek szobrot avattak Hajdúböszörményben

A Debreceni Egyetem gyermeknevelési és felnőttképzési karának kertjében, Hajdúböszörményben pénteken felavatták Benedek Elek szobrát.


Benedek Elek, Benedek Elek szobor, Hajdúböszörmény, irodalom, kultúra, magyarság,
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A „nagy mesemondó” félalakos portrészobrát Lestyán-Goda János szobrászművész alkotta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára avató beszédében a nemzeti identitás szempontjából egyedülálló örökségnek nevezte a magyar népmesekincset, amelynek egyik legjelentősebb művelője, terjesztője volt Benedek Elek.

„Rendkívül fontos, hogy a népmesekincs megismertetése, ápolása része legyen a pedagógusképzésnek” — mondta az államtitkár.

Rétvári Bence utalt a kormány Minden este népmese elnevezésű népmese-stratégiájára, amely a nemzeti identitás mellett a gyerekek, a családok érzelmi kötődésének az erősítését is szolgálja.

Benedek Elek, Benedek Elek szobor, Hajdúböszörmény, irodalom, kultúra, magyarság,
A szobrot Kocsis Fülöp görög katolikus érsek-metropolita áldotta meg — Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI 
Bálint Péter, a gyermeknevelési és felnőttképzési kar dékánja arról beszélt, hogy a hajdúböszörményi campuson nagy hagyománya van a népmese-kutatásnak, s szeretnék a kart a jövőben „meseházzá” változtatni.

A szoboravató ünnepségen Agócs Gergely főiskolai docens népzenével idézte meg Benedek Elek szülőföldjét, Bujdosóné Papp Andrea főiskolai docens pedig meseszerű elemekkel átszőve beszélt Benedek Elek és a magyar népmese kapcsolatáról.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI