2016. május 12., csütörtök

Az RMDSZ rákos daganata

érdekképviselet, RMDSZ, erdélyi magyarok, Kovács Péter, Kelemen Hunor, Átlátszó Erdély,
Az elmúlt hetekben az elsősorban oknyomozó és tényfeltáró írásokat közlő Átlátszó Erdély nevű internetes portál az év eddigi legnagyobb botrányát robbantotta ki szűkebb pátriánkban azzal, hogy lerántotta a leplet az RMDSZ pénzügyeiről: Sipos Zoltán részletekbe menően mutatta be a romániai magyarság érdekvédelmi szervezetének elmúlt évekbeli költségvetését és az elszámolásoknak csúfolt lábjegyzeteket.


A cikksorozatot (1234,) hosszasan szemelvényezték az erdélyi magyar lapok, pontosabban azok az orgánumok, amelyek nem szerepelnek a szövetség fizetéslistáján, azok, amelyeket (még) nem vett meg kilóra az RMDSZ, a többiek — minő meglepetés! — beérték Kovács Péter ügyvezető elnök facebookos ejnye-bejnéivel, valamint az RMDSZ helyesbítésnek szánt közleményével.

A cikksorozat lezárásaként az Átlátszó egy Kováccsal készített beszélgetést közölt. Az interjúban az RMDSZ tótumfaktuma hozta szokásosan kioktató, arrogáns, lekezelő formáját. A sokszor hányaveti, felületes válaszokból és visszakérdezésekből egyértelműen kiderült, hogy a háta közepére kívánja az interjút, minthogy az is, hogy mennyire nem tiszteli a „nem baráti” sajtót. Kovács meg sem próbálta leplezni ingerültségét és indulatait, gyakorlatilag lemarházta azokat, akik azt „állítják”, hogy a kérdéses költségvetési támogatást nem az RMDSZ, hanem az erdélyi magyarság kapja.

Kovács vehemens arroganciájánál is aggasztóbb tény, hogy — amint az Kovács szavaiból kiolvasható — egy maréknyi, az ügyvezető elnök befolyása alatt álló, javaslatait egyszer sem megkérdőjelező, azokat mindössze egy ülésen elfogadó, igenember dönt több millió euró sorsáról. Ehhez még hozzájön az, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök — elmondása szerint — nem tudja, hogy a szövetség mennyi költségvetési támogatást kapott idén. Ha ez igaz, akkor nem sok kételyem van afelől, hogy kinek a kezében van az igazi hatalom az RMDSZ-ben. Sokáig azt hittem, hogy a Markó Béla képére és hasonlatosságára „teremtett” Kelemen az RMDSZ nagy öregjeinek kötélen rángatott bábja. Tévedtem. A hatalom ugyanis azé, aki a pénz felett rendelkezik, aki birtokolja a pénzkibocsátás jogát. Ha ehhez hozzáadjuk a médiát is, akkor elég pontos képet kapunk arról, hogy mekkora hatalommal és befolyással rendelkezik az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Még 2013-ban, egy HVG-nek adott interjúban Kelemen Hunor — abbeli felháborodásában, hogy a jelenleg börtönlakó Dan Voiculescu megtorpedózta az USL és az RMDSZ közötti kormányzási megállapodást — a román politika rákos daganatának nevezte a médiamogul-politikust. A DNA-és az olyan-amilyen román igazságszolgáltatás azóta sikeresen eltávolította az embernagyságú tumort, de közben kinőtt egy másik, ezúttal az RMDSZ-ben.

Ha mindent nem is, de egy-két dolgot még jóvátehet Kelemen Hunor a személye és az RMDSZ iránt megcsappant bizalom helyreállítására érdekében. (De nem újratervezésre, hanem „műtétre” van szükség.) Nem egyébért, de nyakunkon az önkormányzati választás, s még ha nem is mondható el sok jó a román főváros sajátos demokráciájában szocializálódott, a választóitól elszakadt és a realitásoktól elrugaszkodott pártelitről, a szövetségben vannak olyan politikusok és egyének, akik még egyenes gerinccel állnak közösségük szolgálatában, akik megérdemelnék, hogy ne kerüljenek említésre egy lapon a Kovács-félékkel.

A bizalomépítést Kelemen kezdhetné azzal, hogy eltávolítja posztjáról az erdélyi magyarokkal szemben „ismételt formában” illetlenséget tanúsító ügyvezető elnököt, az RMDSZ rákos daganatát.

Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.