2016. május 1., vasárnap

Az anyák napjáról

Az anyák tiszteletére már az ókori görögök is rendeztek tavaszi ünnepet, ilyenkor Rheával, az istenek anyjával együtt ünnepelték az édesanyákat is.


anyák napja, Anna Jarvis, Julia Ward Howe, Gustav Klimt, mother and child
Gustav Klimt: Anya gyermekével
Később is megemlékeztek az anyákról, például a 17. századi Angliában a húsvétot követő negyedik vasárnapon a családjuktól távol dolgozó szolgálók hazamehettek, hogy e napot édesanyjukkal töltsék.

Az anyák napjának legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el.


Először 1872-ben Bostonban szervezték meg az ünnepet Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére.

Az anyák napját 1914-ben Woodrow Wilson elnök nyilvánította hivatalos ünneppé, időpontja az ügy érdekében sokat fáradozó aktivista, Anna Jarvis édesanyjának emlékére került május második vasárnapjára.

A különböző országokban más és más napokon ünneplik az anyákat, Magyarországon május első vasárnapján.

Az ünnepre gyorsan növő népszerűsége miatt a kereskedők is hamar lecsaptak, hiszen jó üzletet jelentett a virágosoknak, a képeslapgyártóknak és az ajándékkereskedőknek.


Maga Jarvis hevesen — és persze hiába — tiltakozott az anyák napja „elüzletiesedése” ellen, egy tüntetés során még a törvénnyel is szembekerült, élete végén pedig már nem akarta nevét az ünneppel kapcsolatba hozni.

Európában az 1920-as években először a virágkereskedők szervezetei propagálták az anyák napja átvételét.


A kezdeményezést 1924-ben Ausztriában a katolikus egyház is felkarolta, hogy az elvilágiasodás ellenében a természetes és egészséges élet és az anyaság mellett emeljen szót. Az anyák napján a nagymamákat is köszöntik.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.