2016. május 13., péntek

Adománygyűjtő akció az erdeink védelméért!

2016. május 16-20. között, nagyszabású adománygyűjtési akcióba kezdenek a civilek, az erdők védelmében.


adománygyűjtés, Hans Hedrich, Neuer Weg Egyesület, Wild Kingdom program, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Holzindustrie Schweighofer, Bankwatch Romania,
Fotó: Toró Attia
Ennek érdekében, a meghirdetett napokon adománygyűjtő asztal lesz felállítva az Erzsébet parkban, a Mikó Imre szobor közelében, ahol 11-17 óra között egyéni adományokat, valamint 2%-os adófelajánlásokat várnak.

A gyűjtésben a Wild Kingdom program önkéntesei vesznek részt. A kampány részeként filmvetítésekre kerül sor Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen, ahol Hans Hedrich, a Neuer Weg Egyesület alelnöke személyesen tájékoztat a küzdelem eredményeiről és a további lépésekről.

A évek során számos per indult be a rétyi fafeldolgozó üzem létesítéséhez kötődő törvénytelenségek megakadályozására, jogorvoslására. Jelenleg hat per van folyamatban, és a közeljövőben továbbiak várhatók. Az adománygyűjtő kampány célja a perek további költségeinek fedezéséhez szükséges források biztosítása, a civil lakosság mozgósítása a siker érdekében.

A kampányban résztvevő civil szervezetek:

Neuer Weg Egyesület, Fogaras
Wild Kingdom program, Románia

Az adománygyűjtést a Háromszéki Közösségi Alapítvány szervezi.

Adománygyűjtő akció az erdeink védelméért!


„Erdők nélkül Erdély már nem Erdély!” (Hans Hedrich)

2013-ban a Holzindustrie Schweighofer cég Rétyen nekifogott egy fenyővágóhíd építésének. A helyi tiltakozásokhoz csatlakozva a segesvári Neuer Weg Egyesület és a bukaresti Bankwatch Romania Egyesület is beszállt a romániai erdőket ledaráló cégóriás elleni harcba.


 • 2013-ban ideiglenesen leállíttattuk a rétyi gyár törvénytelenül elkezdett építését,

 • 2015-ben sikerült rövid időre leállíttatnunk a gyár törvénytelen beüzemelését,

 • ezzel egy időben bíróságon támadtuk meg a területrendezési tervet (PUZ), az építkezési engedélyt, valamint a gyárhoz kapcsolódó hőerőmű építkezési engedélyét.

Ezek a bírósági eljárások Romániában évekig elnyúlnak, időt, energiát és tetemes anyagi kiadást jelentenek. Az elkövetkező 1-2 évben körülbelül 10.000 euróra lesz szükségünk a perekhez kapcsolódó anyagi kiadások fedezésére.

Ezért Önökhöz, természetszerető polgárokhoz fordulunk, további anyagi segítségért! Sikerre szeretnénk vinni ezeket a megkezdett pereket, ezért további szakvéleményezéseket kell készíttessünk, az ügyvédi díjakat és a kiszállási költségeket is fedeznünk kell.

A sok kicsi sokra megy elv alapján, minél több székelyföldi, romániai polgárt szeretnénk megszólítani és megnyerni, hogy támogassa ezt az ügyet. Hiszen erdeink védelme mindannyiunk közös ügye!


Munkánkat a következő módon segíthetik:


 • Felajánlhatja a 2015-ös évi személyi jövedelemadója 2%-át. A nyomtatványok (200 és 230-as nyomtatvány) leadásának határideje 2016. május 25. Sepsiszentgyörgyön 2016. május 16-20., 11-17 óra között, az Erzsébet parkban (a Mikó szobor mellet) felállított standnál, a helyszínen is kitöltheti a nyomtatványokat, ezek leadását is magunkra vállaljuk. Illetve elhelyezheti adományát az adománygyűjtő dobozban.
 • Pénzt utalhatnak a Neuer Weg Egyesület bankszámlájára:
  Asociatia Neuer Weg,
  IBAN RO60RNCB0055137249280001
  Banca Comerciala Romana, Sucursala Fagaras
  Külföldi adományozók számára: BIC/SWIFT: RNCB ROBU

adománygyűjtés, Hans Hedrich, Neuer Weg Egyesület, Wild Kingdom program, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Holzindustrie Schweighofer, Bankwatch Romania, Méregzöld mesék
Az adománygyűjtő akció során, hogy ne csak kapjunk, hanem adjunk is és, hogy meggyőződhessenek harcunk valós céljáról, Sepsiszentgyörgyön 2016. május 18-án 19 órától a Kónya Ádám Művelődési Ház nagytermében, illetve Kézdivásárhelyen 2016. május 17-én filmvetítésre hívjuk Önöket. Tekintsük meg közösen, Szabó Attila udvarhelyi filmes Méregzöld mesék című dokumentumfilmjét.

Az 50 perces dokumentumfilm az erdőpusztítás ellen különféle eszközökkel harcoló aktivisták életébe enged bepillantást, főszereplője Hans Hedrich, a Neuer Weg Egyesület alelnöke.


Forrás: Közlemény