2016. április 22., péntek

Vespa 70 — Hetvenéves a „darázs”

Az olasz autóipar és formatervezés egyik legismertebb jelképének számít a hetvenedik születésnapját ünneplő Vespa robogó — kora ellenére semmit sem veszített népszerűségéből és kereskedelmi forgalmából.


Vespa, robogó, Olaszország, évforduló, Piaggo, Corradino d'Ascanio, Enrico Piaggio
Vespa robogó — Forrás: Facebook/Vespa
A Vespa szabadalmát 1946. április 23-án regisztrálták az olasz ipari minisztériumban.

A Piaggio-motor, amelyből azóta világszerte 18 millió darabot adtak el, a második világháború alatt repülőgépgyártással foglalkozó Piaggio család sarja, a mérnök Enrico Piaggio ötlete volt.

A Vespa első modelljét Corradino d'Ascanio mérnök — a helikopter prototípusának feltalálója — rajzolta meg. A visszaemlékezések szerint Enrico Piaggio a Vespa első rajzait látva egy darázshoz hasonlította a kerek formájú motort.

A piacon 1947-ben megjelent első modell, a Vespa 98 kétezer darabban kelt el, motoronként ötvenötezer líráért. Ez egy gyári munkás kéthavi fizetésének felelt meg.


A sikert a Vespa 125 hozta meg 1948-ban, amellyel megkezdődött az „olasz csoda” története, ahogyan a Corriere della Sera olasz napilap elkeresztelte a Vespát.

1952-ben már 13 országban gyártották és 114 országban forgalmazták. 1953-ban egymillió darabot állítottak elő belőle, 1956-ban már több mint egymilliót.

A több mint 160 Vespa-modell közül a legsikeresebbnek az 1977-ben született Vespa XP bizonyult, amelynek gyártása a mai napig nem szűnt meg. Tavaly 175 ezer darabot gyártottak a Vespából az olasz és a külföldi piacra.


A Fiat-járművekkel párhuzamosan a Vespa a háború utáni olasz gazdaság talpra állásának szimbóluma lett, amely társadalmi és nemzetközi kulturális jelképpé is vált.


Az 1940-es évek Vespája a New York-i MoMA modern képzőművészeti múzeum állandó kiállításának egyik darabja.

Az olasz motornak hatalmas reklámot adott a Róma vakáció című 1953-as amerikai film, amelyben a főszereplő Audrey Hepburn és Gregory Peck Vespán járja be az város nevezetességeit.

Ikonikusnak számítanak azok a fotók is, amelyeken a Ben Hur című 1959-es amerikai film római forgatásán a főszereplő Charlton Heston és a Messalát játszó Stephen Boyd láthatók egy Vespa robogóval.

A Vespa rajongójának számít Nanni Moretti olasz rendező is, aki több filmjében is ezzel a motorral szerepelt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI