2016. április 4., hétfő

Tőkés László nem tágít: Magyarország vállaljon védhatalmi státust az erdélyi magyarság fölött

Tőkés László európai parlamenti képviselő ismét védelmet kért Magyarországtól és a nemzetközi közösségtől maga és az erdélyi magyar közösség számára egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón.


Tőkés László, Tőkés László érdemrendje, erdélyi magyarok, magyarság, Románia, Magyarország,
Tőkés László sajtótájékoztatója — Forrás: Facebook/Tőkés László Sajtóirodája
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöki tisztségét betöltő politikus kijelentette: immár az antiszemitizmushoz és a cigányellenességhez fogható méreteket ölt a magyarellenesség, melynek „kimeríthetetlen forrásai vannak Romániában”.

Példaként a székely szabadság napja marosvásárhelyi tiltakozásán részt vevőkre kirótt bírságokat, a székely szimbólumok elleni folyamatos zaklatásokat, és a székelyföldi városok polgármesterei ellen indított ügyészségi eljárásokat említette.

A „magyarellenesség tiszta eseteiként” vette azonban számba azt is, hogy a bukaresti törvényszék elutasította a kártérítési keresetét a Securitate kommunista politikai rendőrség volt tisztjeivel szemben, akik hazaárulónak és kémnek nevezték egy tévéadásban, valamint azt, hogy Klaus Johannis államfő visszavonta a román állami kitüntetését. Úgy vélte:

a becsületbírósági előterjesztés, amely alapján az államfő eljárt, a Ceaușescu-diktatúrát idéző dokumentum.

Victor Ponta volt román miniszterelnök korábban azért kezdeményezte az 1989-es rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott Románia csillaga kitüntetés visszavonását, mert Tőkés azt szorgalmazta, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi státust” az erdélyi magyarság fölött.

Tőkés László ugyan más szavakat használt most mint a 2013-as tusnádfürdői beszédében, de ezúttal is politikai védelmet kért az erdélyi magyarság és maga számára Magyarország és a nemzetközi közösség részéről.

Az EMNT elnöke emellett úgy vélte, rossz szolgálatot tesznek az erdélyi magyarságnak a korrupt magyar politikusok. Hozzátette, szükség van az erdélyi magyar pártok összefogására, de ehhez előbb az RMDSZ-nek meg kell szabadulnia a korrupt politikusaitól. Példaként az RMDSZ Bihar megyei vezetőit említette, akiknek az Ady-központra nyújtott magyar állami támogatás egy részének eltulajdonítását rótta fel.

A sajtótájékoztatón részt vevő Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke a magyar politikusok korrupcióját is a magyarellenes megnyilvánulások közé sorolta.
Ez ugyanolyan jóvátehetetlen károkat okoz a magyar közösségnek, mint a román hatóságok megnyilvánulásai — jelentette ki a politikus.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI