2016. április 18., hétfő

Tőkés László beperelte Iohannist és Cioloșt

A közigazgatási bíróságon indított perben kéri Tőkés László annak az elnöki rendeletnek a visszavonását, amelyben a román államfő megvonta tőle a Románia Csillaga Érdemrendet.


Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, Tőkés László, Tőkés László érdemrendje, Románia Csillaga,
Tőkés László — Fotó: Baranyi Ildikó/MTI
Tőkés László jogi képviselője hétfői sajtótájékoztatóján ismertette a kereset szövegét.

A dokumentumban Kincses Előd többek között arra hivatkozik, hogy a törvény akkor teszi lehetővé egy kitüntetés visszavonását, ha:

  • a kitüntetettet jogerősen elítélte a bíróság, vagy

  • cselekedeteivel méltatlanná válik az elismerésre.
Úgy vélte, Tőkés László esetében egyik sem áll fenn. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy ügyfele ellen a rosszul románra fordított véleménye miatt indult a kitüntetése megvonását eredményező eljárás, márpedig a szólásszabadságot a román alkotmány is garantálja.

A perirat ugyanakkor arra is kitér, hogy olyan kitüntetettektől nem vonták meg az elismerést, akiket jogerősen elítélt a bíróság.
A román alkotmánybíróság egy 2009-es határozata szerint akkor lehet megvonni egy kitüntetést, ha mérlegre teszik azokat a tényeket, amelyekért az elismerést kapta, és azokat, amelyek esetleg méltatlanná tehetik a kitüntetésre.
Nyilvánvaló, hogy Tőkés László 1989-es hőstettei, amelyek megváltoztatták Románia történelmét, nem kevésbé fontosak, mint egy románra rosszul lefordított és félreértett nyilatkozata” — áll a periratban.

Iohannis március 3-án jelentette be, hogy visszavonta az EP-képviselőtől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelyet Tőkés László 2009-ben kapott meg Traian Băsescu volt elnöktől az 1989-es rendszerváltozás idején betöltött szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI