2016. április 8., péntek

Panama-akták — Életéért aggódik az informátor

Egy évvel ezelőtt kezdett el szivárogtatni a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető nemzetközi offshore-botrányt kirobbantó kiszivárogtató.


Panama Papers, Mossack Fonseca, Süddeustche Zeitung, offshore vállalatok, pénzügy,
A forrás 2,6 terabájt adatot adott át — Illusztráció: pixabay
Most úgy érzi, veszélyben van az élete.

Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője viszont kijelentette: szinte bármi áron hajlandó megvédeni és titokban tartani kilétét. Krach hangsúlyozta, hogy az oknyomozó újságírás alapja a források védelme.

„Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak” - szögezte le Krach a ZDF német közszolgálati televízió egyik műsorában.

A titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek.

Minden valószínűség szerint ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása: a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei.

Az adatokat a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ nemzetközi oknyomozó újságíró-szervezet dolgozta fel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI