2016. április 1., péntek

Nyithatja a pénztárcáját Băsescu

Ki kell fizetnie a volt román államfőnek azt a pénzbírságot, amelyet a roma közösség megsértése miatt szabott ki rá két éve az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), miután a legfelső bíróság pénteken jogerősen elutasította a politikus fellebbezését.


Traian Băsescu, diszkrimináció, Románia, CNCD, Asztalos Csaba, Romani Criss, basescu discriminare, cigányozás
Fotó: Eduard Andrei/MTI
Băsescu 2010 novemberében egy szlovéniai sajtóértekezleten azt mondta a nomád romákról, hogy „kevesen akarnak dolgozni közülük, sokan hagyományosan abból élnek, amit lopnak”.

Az akkori államfőt a Romani Criss nevű civil szervezet panaszolta be, de a CNCD a területi illetékesség hiányára hivatkozva elutasította a panaszának kivizsgálását. A legfelső bíróság ezt felülbírálta, és jogerős határozatában állásfoglalásra kötelezte a tanácsot, arra hivatkozva, hogy az államfő kijelentésének belföldön is voltak következményei.

A CNCD az emberi méltóságot sértő hátrányos megkülönböztetésnek minősítette a kijelentést, és 600 lejes bíróságot szabott ki, miután ez már az ötödik olyan eset volt, amikor Băsescut — többnyire romaellenes kijelentésekért — bepanaszolták a diszkriminációellenes hatóságnál.

A tanács többségi szavazattal hozta meg határozatát Băsescu esetében; Asztalos Csaba, a CNCD elnöke, a bírságolás ellen voksolt.

Asztalos azzal indokolta szavazatát, hogy nehéz ilyen esetben eldönteni, hol van a szólásszabadság határa. Kifejtette, maga is úgy véli, hogy erkölcsileg el kell marasztalni a romákkal kapcsolatos negatív előítéletek kinyilvánítását, de csak akkor látja indokoltnak a büntetést, ha az gyűlöletszítással társul.

Olcsón megúszta


Băsescu 600 lejes bírságának kiszabása után egy hónappal, 2014 márciusában jelent meg a hivatalos közlönyben az a kormányrendelet, amely megtízszerezte a faji, etnikai, nemi, vallási, szociális és más természetű diszkrimináció esetén kiróható bírságokat.

Azóta az egyének kárára történt hátrányos megkülönböztetést ezertől 30 ezer lejig terjedő bírsággal büntetik Romániában, csoportok diszkriminációja esetében pedig a büntetés kétezertől 100 ezer lejig terjedhet.

A politikus a bíróságtól kérte a CNCD határozatának megsemmisítését: ebben az ügyben született most jogerős ítélet. Az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság is Băsescu ellen ítélt 2014 júniusában.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI