2016. április 8., péntek

Nagyvonalú ajánlatot tett Magyarországnak a román EU-biztos

Magyarország számára előnyös, politikai megegyezés született a magyar kormány és az Európai Bizottság között az aszfaltügyben, a felek nem fordulnak bírósághoz, a megállapodás nem jár nettó veszteséggel — jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Makón.


Lázár János, Corina Crețu, Európai Bizottság, Magyarország, magyar-román kapcsolatok, aszfaltügy,
Lázár János semmit sem bízott a véletlenre: így fogadta csütörtökön az Országházában Corina Crețut — Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Lázár János Corina Crețuval, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával közös sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány és az Európai Bizottság megállapodott abban, hogy a vitás kérdést nem bíróságon, hanem a nézeteltérést félretéve megegyezéssel rendezik.
A biztos rendkívül előnyös, nagyvonalú ajánlatot tett, amelyet hétfőn a kormány megtárgyal, és valószínűleg el is fogad — tette hozzá.
A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban hat auditügy van függőben, ezek közül a legjelentősebb az „aszfaltügy”, amely miatt mintegy 500 milliárd forint kifizetése áll — közölte a politikus.

Az ügy arról szól, hogy aszfaltkeveréssel is foglalkozó cégek kartellezhettek, ami miatt az Európai Bizottság szabálytalansági eljárást indított.


A miniszter a megállapodásban szereplő korrekció pontos mértékéről nem nyilatkozott, de azt elmondta, hogy az lényegesen kedvezőbb, mint a sajtóban megjelent 200 milliárd forintos összeg. Hangsúlyozta, az ország nem fog nettó forrást veszíteni a megegyezés következtében.

Kiemelte, a kormány támogatja Corina Crețu biztosi tevékenységét, és a magyar mellett számíthat a visegrádi négyek és a kohézió barátainak segítségére a 2020 utáni költségvetéssel kapcsolatos vitákban.

Lázár János kifejtette, Magyarország számára fontos, hogy az Európai Bizottságban a regionális fejlesztések felelőse egy román női politikus, aki megérti, a határ menti régió számára nem ajándékot, hanem lehetőséget jelentenek az uniós források.

aszfaltügy, Corina Crețu, Európai Bizottság, Lázár János, magyar-román kapcsolatok, Magyarország,
Biztos, ami biztos: Lázár János Makón is virágokkal halmozta el Corina Crețut
 Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI
A miniszter köszönetet mondott Corina Crețu segítségéért, hogy a közeljövőben megnyílhat négy határátkelőhely Magyarország és Románia között, olyan utakon, amelyek uniós forrásból épültek.

Corina Crețu hangsúlyozta, a három éve húzódó jogvita senki számára sem hasznos, a megállapodás a pénzügyi korrekciók szabályaival egybevág.

A biztos örömét fejezte ki, hogy néhány adminisztratív lépés után az Európai Bizottságnak lehetősége lesz Magyarország rendelkezésére bocsátani azokat az összegeket, amelyeket eddig visszatartottak.

A politikus kifejtette, támogatni fogja a magyar-román együttműködést, hozzátéve, májusban elindulhatnak azok a két ország közötti, határ menti kapcsolatokat erősítő pályázatok, amelyek hozzájárulnak a térségben lakók életminőségének javításához.

Corina Crețu kitért arra, kilenc új határátlépési pont kialakítására lenne szükség a két ország között, olyan utak mentén, amelyek abban a reményben épültek, hogy az átadáskor Románia már a schengeni övezet tagja lesz. Hangsúlyozta, mind a két kormány elkötelezett abban, hogy a lehető legkorábban megoldást találjanak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI