2016. április 7., csütörtök

Kövesi folytathatja a korrupció elleni hadjáratot

Újabb három évre Laura Codruța Kövesit nevezte ki a román korrupcióellenes ügyészség élére Klaus Johannis — ezt maga az államfő közölte szerdán a román köztelevíziónak adott interjújában.


Románia, korrupció, Laura Codruța Kövesi, DNA, Klaus Johannis,
Laura Codruța Kövesi Sepsiszentgyörgyön született, nyolcéves koráig élt a városban, kicsit beszél magyarul is — Fotó: Marian Ilie/Mediafax
Az elnök elmondta: nagyon elégedett a DNA tevékenységével és semmi kétsége nincs Kövesit illetően.

A kinevezésről szóló elnöki rendelet várhatóan ma jelenik meg a hivatalos közlönyben.

A korrupcióellenes főügyész mandátumának meghosszabbítását javasló Raluca Prună igazságügyi miniszter szerint a DNA működését leginkább az minősíti, hogy látványosan emelkedett a vádhatóságba vetett bizalom.
A DNA-ban a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a felnőtt lakosság 61 százaléka bízik, messze meghaladva más közintézmények bizalmi indexét — mutatott rá a tárca vezetője.
Kövesi a múlt héten nyilvános meghallgatáson vett részt a bírák és ügyészek szakmai fórumaként működő Legfelső Bírói Tanács ülésén. Rámutatott:
  • tavaly rekordszámú (1250) gyanúsítottat állított bíróság elé a DNA;

  • csaknem félmilliárd euró értékű vagyonelkobzást rendeltek el;

  • a DNA 2015-ben hatszor több köztisztviselő ellen indított bűnvádi eljárást, mint a 2013-as kinevezése előtti évben.

A törvény szerint egyazon személy kétszer kaphat hároméves főügyészi megbízást a DNA élén.

Kövesi jelezte: második mandátuma idején szeretné növelni a bűnözésből származó vagyonok elkobzásának hatékonyságát. Javasolta, hogy a törvényhozók terjesszék ki a beismerő vallomáson alapuló vádalku lehetőségét több korrupciós bűncselekményre, példaként a megvesztegetés elfogadását, és a pénzmosást említette. Jelenleg a román jogrend nem ösztönzi a beismerő vallomást a hét évet meghaladó börtönbüntetéssel sújtható bűncselekményeknél.

Kinevezésekor ő volt a legfiatalabb főügyész Romániában


Kövesi 2006 és 2012 között Románia legfőbb ügyésze volt. Traian Băsescu volt államfő később elmondta: azért esett akkor a teljességgel ismeretlen erdélyi ügyészre a választása, mert az egykori válogatott kosárlabdázó Kövesiről küzdőszellemet feltételezett, egyetlen vádlottját sem mentette fel a bíróság, és az akkor még csak 33 éves jogásznak „semmi köze nem lehetett a legfőbb ügyészség elefántjaihoz”.

A DNA a román legfőbb ügyészség szervezeti autonómiával rendelkező alegysége, amely — a tízezer eurós csúszópénzt vagy 200 ezer eurós kárt meghaladó — korrupciós ügyekben illetékes, illetve minden olyan esetben, amelyben a gyanúsítottak köztisztviselők.


Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI