2016. április 21., csütörtök

Kilencvenéves a brit uralkodó

Ma ünnepli 90. születésnapját II. Erzsébet királynő.


Fülöp herceg, Károly walesi herceg, II. Erzsébet brit királynő, György herceg, Vilmos cambridge-i herceg, Nagy-Britannia, születésnap, Buckingham-palota
II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg
Fotó: Angelo Carconi/EPA/MTI
Ő a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de Erzsébet egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő ezen a trónon.

Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már tavaly szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

Idős kora és uralkodási időrekordja ellenére természetesen szóba sem kerül II. Erzsébet királynő „nyugdíjba vonulása”.


Életbiztosítási szakértők már a 70. születésnapján is még legalább negyedszázadnyi további, egészségben leélt életévet valószínűsítettek számára. Édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki „Queen Mum”-ja — a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja — 2002-ben, 102. életévében hunyt el.

II. Erzsébet királynő életének kilenc évtizede és a trónon töltött csaknem hat és fél évtized bővelkedik történelmi horderejű eseményekben.


  • Első miniszterelnöke az eddigi tizenkettő közül Winston Churchill volt.
  • Trónra lépésének idején, 1952-ben a Kremlben és a Fehér Házban is még azok a vezetők ültek — Moszkvában Sztálin, Washingtonban Harry Truman —, akik közvetlenül részesei voltak a II. világháborúnak.
  • II. Erzsébet uralkodása alatt felépült, majd egy nemzedéknyi idő elteltével leomlott a berlini fal és először látogattak űrhajósok a Holdra.
  • Ő volt az első brit uralkodó, akinek koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták az alattvalók - legalábbis abban a 1,5 millió brit háztartásban, ahol 1953-ban már volt televíziós készülék.

Erzsébetet a sors nem egészen 26 évesen, édesapja, VI. György halálának pillanatában emelte a trónra. Uralkodásuk közös vonása, hogy György király nem — és így idősebb leánya sem — volt egyenes ágon trónvárományos, mindketten György bátyja, VIII. Eduárd „jóvoltából” kerültek a brit trónra.
Eduárd ugyanis a korona helyett egy elvált amerikai hölgy, Wallis Simpson kegyeit részesítette előnyben, és 1936. december 10-én — nem egészen egyévnyi uralkodás után, a koronázást meg sem várva — távozott az Egyesült Királyság éléről, átadva helyét öccsének, Albert yorki hercegnek, Erzsébet édesapjának, aki csak uralkodói névként választotta a György nevet.

A magának való, zárkózott, beszédhibákkal küszködő, uralkodói szerepre egyáltalán nem törő Albert — a családon belül csak „Bertie” — Eduárd súlyos alkotmányos válságot kirobbantó távozása után, szinte teljesen készületlenül volt kénytelen egyik napról a másikra Anglia trónjára ülni.

Az új királyban valójában felesége, Erzsébet anyakirálynő tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király — bár népe nemzeti hősként tisztelte — a rászakadt felelősség és főképp a háborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant, 1952. február 6-án, alig 57 esztendősen elhunyt, a fiatal Erzsébetre hagyva az akkor még mindig világháborús sebeit gyógyítgató, kiterjedt jegyrendszer szorításában élő Egyesült Királyság trónját.

II. Erzsébet királynő uralkodásának későbbi évtizedei sem a felhőtlen nyugalom és boldogság jegyében teltek.


„Annus horribilis” — borzalmas év, mondta ki például 1992-re, könnyek között, az azóta szállóigévé vált minősítést.
  • Akkor vált nyilvánvalóvá, hogy legidősebb fia, Károly trónörökös és Diana hercegnő egészen addig tündérmesének beállított házassága romba dőlt, különköltözésüket John Major miniszterelnök jelentette be az alsóházban.
  • Akkor vált el a királynő leánya, Anna hercegnő.
  • Abban az évben járták be a világsajtót a másodszülött fiú, András yorki herceg félpucér feleségéről, Sarah Fergusonról készült, súlyosan kompromittáló lesipuskás fotók.
  • Akkor emésztették el a lángok a legősibb uralkodói rezidencia, a windsori kastély jelentős részét.

Az igazi „annus horribilis” azonban 1997 volt, Diana hercegnő — Károly trónörökös felesége — világszerte sokkot okozó párizsi autókatasztrófájának éve.


Az udvari krónikások jórészt egyetértenek abban, hogy Diana halála és az azt megelőző kölcsönös házasságtörési, majd válási botránysorozat az utóbbi évszázad legnagyobb megrázkódtatása volt a brit monarchia életében, talán nagyobb, mint VIII. Eduárd lemondásának világraszóló botránya.

Károly walesi herceg, II. Erzsébet brit királynő, György herceg, Vilmos cambridge-i herceg, Nagy-Britannia, születésnap, Buckingham-palota
Az uralkodó 90. születésnapjára kibocsátandó bélyeghez készült fotón Károly walesi herceg, II. Erzsébet brit királynő, György herceg és Vilmos cambridge-i herceg
Fotó: Ranald Mackechnie/Royal Mail/EPA/MTI
Mindezen megpróbáltatások közepette II. Erzsébet királynő — kifelé mutatott — rendíthetetlen nyugalommal és szilárdsággal tartotta egyben a monarchiát. Bár ezt a nyugalmat a sajtó és az alattvalók sokszor ridegségként érzékelték — így volt ez például a Diana halálát követő példátlan társadalmi felindulás idején is — , a történészszakma azonban teljes egyetértésben vallja, hogy a brit monarchia kizárólag II. Erzsébet kikezdhetetlen személyes tartásának köszönhetően élte túl az elmúlt hat és fél évtized hatalmas világtörténelmi változásait.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI