2016. április 12., kedd

Johannissal tanácskoztak Kelemenék

A román államfő a nemzetbiztonsági törvények korszerűsítése érdekében kezdett egyeztetések keretében, fogadta a magyar érdekképviselet küldöttségét.


nemzetbiztonság, Románia, RMDSZ, Klaus Johannis, romániai kisebbségek, magyarság,
Klaus Johannis és az „újratervezett” RMDSZ küldöttsége — Forrás: presidency.ro
A találkozón az RMDSZ delegációja felhívta az államfő figyelmét, hogy a többség-kisebbség viszonyának rendezését is biztonságpolitikai kérdésnek tekinti.

Az RMDSZ bizalmi alapú viszony kialakítását szorgalmazta a társadalmi béke és biztonság érdekében  mutatott rá Kelemen Hunor, kifejezve reményét, hogy Johannis az RMDSZ-hez hasonló módon látja ezt a kérdést, hiszen ő is hosszú ideig egy kisebbség képviselője, a Romániai Német Demokrata Fórum elnöke volt.

Az RMDSZ elnöke a megbeszélés után úgy vélekedett, a titkosszolgálatok — Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE)  parlamenti ellenőrzése „nagyon formális”, szerinte ezt a kontrollt meg kell erősíteni.

Kelemen Hunor azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyan, hírszerzési munkát, titkos megfigyeléseket, lehallgatásokat végző szolgálatok léteznek a belügyi, védelmi vagy igazságügyi minisztérium alárendeltségében, ahol semmiféle civil ellenőrzés nincs. Példaként a korrupcióellenes ügyészséget (DNA), valamint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséget (DIICOT) említette.

nemzetbiztonság, Románia, RMDSZ, Klaus Johannis, romániai kisebbségek, magyarság,
Klaus Johannis köszönti Kelemen Hunort; a háttérben Markó Béla és Verestóy Attila
 Forrás: presidency.ro
Az RMDSZ egyetért azzal, hogy Romániában is a személyi adatok regisztrálásához kössék a mobilszolgáltatók a kártyás díjcsomagok árusítását, ha a törvény garantálja, hogy a feltöltőkártyákat forgalmazó kereskedők megfelelő jogosítványok birtokában, az adatvédelmi szabályokat betartva fogják kezelni a rájuk bízott személyi adatokat.
A mostani vita nem vezethet arra a következtetésre, hogy a biztonság oltárán fel kell áldozni a szabadságjogokat  összegezte Kelemen Hunor.
Az elnöki hivatalból távozó pártelnökök nyilatkozataiból kiderült, a kormány még a tavaszi ülésszakban a parlament elé terjeszti:
  • az új információbiztonsági törvény,
  • a kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvény, illetve
  • a terrorelhárítási törvény tervezetét.

A parlamenti pártok abban is egyetértettek, hogy középtávon a titkosszolgálatok működését szabályozó, az 1990-es években hozott törvényeket is korszerűsíteni kell, ennek előkészítését egy parlamenti különbizottságra bíznák.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI