2016. április 29., péntek

Felszámolják a legnagyobb román biztosítót

Jogerősen elrendelte a bukaresti táblabíróság az Astra Biztosító felszámolását, amelyet az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) kezdeményezett tavaly augusztusban.


Astra Asigurări, Astra biztosító, Románia, Astra-csőd, faliment astra,
Az Astra felett végleg lenyugodott a Nap — Fotó: Codrin Prisecaru/Mediafax
A román biztosítási garanciaalap (FGA) pénteken közleményben jelezte, hogy tudomásul vette a jogerős végzést és ezzel teljesültek a kárigények kifizetésének jogi feltételei.

A kártalanítás lebonyolítási módját szerdán ismertetik.

A Hotnews szerint az FGA 60 ezer káraktát vett át az Astrától, mintegy 650 millió lejértékben.

Ugyancsak a román garanciaalap vette át az Astra 191 ezer magyarországi biztosítási kötvényét és a magyarországi ügyfelek 4800 kártérítési igényének rendezését. A biztosító németországi fiókjától 6100 kötvényt és 200 kárigényt, a szlovákiai fióktól pedig 23 ezer biztosítást és 640 kárigényt vett át a román garancialap.

Az Astra Biztosítóval kapcsolatos magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károk kifizetését nem az FGA, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) végzi.


Az FGA-hoz csak az Astra Biztosítóval szembeni nem kgfb jellegű — például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló — kárigényekkel kell fordulni.

A Hotnews úgy tudja, a román garancialap április 8-ig kevesebb mint 30 ezer kártalanítási kérvényt iktatott, közülük pedig még csak 3600 kifizetését hagyta jóvá 14 millió lej értékben. Az FGA korábban jelezte, a felszámolást elrendelő jogerős végzéstől számítva a károsultaknak még 90 nap áll rendelkezésükre, hogy a konkrét kifizetéseket kérjék.

A működési engedély megvonásakor az ASF elnöke sietett megnyugtatni az érintetteket, hogy a jelenleg egymilliárd lejjel rendelkező garancialapban elegendő fedezet van arra, hogy a 700 millió lejre becsült kárterítési kötelezettséget átvállalja a csődbe ment biztosítótól. Romániában a kártérítések felső határa 100 ezer euró mind a cégek, mind a magánszemélyek esetében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI