2016. április 14., csütörtök

Elhárult az első akadály a bukaresti óriásmecset megépítése elől

A bukaresti I. kerületi polgármesteri hivatal kibocsátotta a településrendezési engedélyt a román fővárosban tervezett óriásmecset megépítésére — közölte csütörtökön az önkormányzat.


Románia, Bukarest, óriásmecset, muszlimok, romániai muzulmán egyház, Törökország,
Klaus Iohannis és Recep Tayyip Erdogan — Forrás: presidency.ro
Az engedélyt a hét elején adta ki az önkormányzat, miután a romániai muzulmán egyház képviselői január végén nyújtották be kérelmüket.

Az engedélyeztetési folyamatban ez volt az első lépés.


A bukaresti főpolgármesteri hivatal főépítészének is engedélyt kell még kibocsátania, aki javaslatot tesz az úgynevezett zonális városrendezési terv módosítására, amit a bukaresti fővárosi önkormányzatnak kell elfogadnia. Az építtető ezt követően kérheti a kerületi polgármesteri hivataltól az építkezési engedély kibocsátását.

A román kormány tavaly nyáron 49 évre ingyenesen a muzulmán felekezet használatába adott egy 11 ezer négyzetméteres telket Bukarest északi részén, hogy azon a felekezet közhasznú épületeket — egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot — építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

A mecset erősen megosztja a román társadalmat, tüntetést is szerveztek a projekt ellen.


Traian Băsescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte, hogy a román főváros készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját. A Băsescu által vezetett Népi Mozgalom Párt ügyvezető elnöke, Eugen Tomac csütörtökön bejelentette, hogy a bíróságon fogja kérni a településrendezési engedély érvénytelenítését.

A román elnöki hivatal nem ellenzi az óriásmecset megépítését, csak az időpontot tartja alkalmatlannak a „terrorizmus és bevándorlás” miatt.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI