2016. április 25., hétfő

Cioloș lemondatta miniszterét, mert Románia 3 milliárd euró támogatástól esett el

A miniszterelnök felszólításának eleget téve benyújtotta lemondását hétfőn Aura Răducu, a kormány európai alapokért felelős minisztere.


Dacian Cioloș, Aura Răducu, Románia, Cioloș-kormány, uniós támogatás
Aura Răducu és Dacian Cioloș — Forrás: gov.ro
A szakértői kormány miniszterét hivatalba lépése óta több ízben bírálta a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt.

Bírálói főként azt rótták fel a miniszternek, hogy egy informatikai rendszer meghonosítása miatt megengedhetetlenül sokat késlekedett a megpályázható európai támogatások útmutatóinak kiadásával. A tárcavezetőt az uniós támogatások kifizetésében tapasztalható késésekért is bírálták.

Amikor korábban a parlamenti szakbizottság elé hívták, Aura Răducu kifejtette: egy olyan időszakban vette át tavaly novemberben a tárca irányítását, amikor már nagyon kevés idő volt hátra a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus támogatási kereteinek felhasználási időszakából, ezért minden energiáját arra fordította, hogy „mentse a menthetőt”, és az unióban sereghajtó Románia az EU-támogatások felhasználásának rátáját „még az utolsó métereken is növelni próbálja”.

Răducu arra panaszkodott, hogy nincs elegendő olyan projektje a román költségvetésnek, amelyek megfelelnének az uniós finanszírozás követelményeinek, a legtöbb gond a közbeszerzési és környezetvédelmi jóváhagyásokkal van.

Románia a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésére bocsátott alapok alig több mint 50 százalékát tudta elkölteni. Bukarest mintegy 3 milliárd eurónyi európai támogatást nem használt fel, annak ellenére, hogy a határidőt két évvel, vagyis 2015 végéig meghosszabbították.


A legsúlyosabb helyzet az infrastruktúra-fejlesztésnél — elsősorban autópálya-építésnél — van, ahol Románia kétmilliárd eurónyi támogatástól esett el, mert nem sikerült idejében és szabályszerűen felhasználnia a rendelkezésére álló uniós forrásokat.

Dacian Cioloș miniszterelnök hétfői sajtóértekezletén elmondta: méltányolja Răducu erőfeszítéseit, de Romániának most már a 2014-2020-as ciklusra kell összpontosítania. Cioloș szemléletváltást szeretne a tárcánál, amelynek élére a napokban új tisztségviselőt jelöl.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI