2016. április 20., szerda

Bűnvádi eljárás indult Băsescu ellen

Pénzmosás gyanújával vizsgálódik a legfőbb ügyészség a volt román államelnök ellen egy korrupciós ügyben, amely két ingatlan adásvételének vizsgálatára vonatkozik.


Traian Băsescu, pénzmosás, hivatali visszaélés, Románia,
Traian Băsescu — Fotó: Mihai Dumbrăveanu/Mediafax
A bűnvádi eljárás megindítását ügyészségi források a Mediafax és az Agerpres hírügynökségnek is megerősítették.

Băsescu szerdán közölte, hogy még nem kapott idézést a vádhatóságtól, de amint behívják, kész válaszolni az ügyész kérdéseire. Rámutatott: tavaly hozta tudomására a legfőbb ügyészség, hogy a 2000-es évek elején egy általa megvásárolt telek és ház ügyében nyomoznak.

Adok-veszek


Băsescu 2000-ben, Bukarest főpolgármestereként egy telket vásárolt a román fővárosban körülbelül 70 ezer dollárért, feljelentője szerint mélyen a piaci ár alatt.


A telek közvetlen szomszédságában ugyanazon a napon Costel Cășuneanu üzletember is megvásárolt egy területet körülbelül négyszer drágábban, majd a volt elnök az övét eladta az üzletember egyik közvetlen rokonának mintegy 300 ezer dollárért. Băsescu ebből a pénzből 2002-ben egy házat vett magának, amit később nagyobbik lányának adományozott.

Az elnöki tisztséget 2014 őszéig betöltő politikust államfői mandátuma idején jelentették fel. Miután megszűnt a mentelmi joga, több ügyben is eljárást indítottak ellene: a legfőbb ügyészség tavaly januárban közölte, hogy hét olyan ügyben vizsgálódnak még, amelyben Băsescu is érintett.

Băsescu hónapok óta lebegteti, hogy ismét megpályázza a bukaresti főpolgármesteri tisztséget a június 5-i önkormányzati választáson. Esetleges jelölését a napokban kellene hivatalossá tenni.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI