2016. április 23., szombat

Az RMDSZ fűt-fát ígér a választások előtt

Kelemen Hunor szerint a júniusi önkormányzati választások nemcsak a település- és infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos kérdésekről szólnak, hanem arról is, hogy sikerül-e visszaállítani Romániában a magyarok biztonságérzetét.


RMDSZ, önkormányzati választások, Románia, Kelemen Hunor, SZKT,
Kelemen Hunor — Fotó: Vakarcs Lóránd
Az RMDSZ elnöke erről az Szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa szatmárnémeti ülésén beszélt szombaton.

Kijelentette: az a közösség, amelyik nem érzi magát biztonságban, szabad sem lehet, és nem gyarapodhat, nem fejlődhet megfelelőképpen. Az elnök megemlítette: az RMDSZ árnyékjelentést készített a román kormánynak az Európa Tanács számára összeállított kisebbségi jelentéséhez.

Nyomatékosította: nem az RMDSZ tért vissza a sérelmi politizáláshoz, ahogy ezt sokan állítják, hanem a román állam tért le a jogállamiság útjáról.
Az az állam, amelyben a többség és a kisebbség között ingatag a béke, az nem lehet biztonsági tényező a térségben - jelentette ki Kelemen Hunor.
Azt a tényt, hogy az amerikai külügy 2015-ös jelentésébe az erdélyi magyarság számtalan sérelme bekerült, úgy értékelte: „a rakétavédelmi pajzs alatt mégsem kerülnek árnyékba a kisebbségi jogok”.

Az RMDSZ elnöke szerint — még ha utópiának is tűnik — a magyarság nem mondhat le arról a törekvéséről, hogy Romániában köttessék egy etnikumközi megállapodás a kisebbségi jogokról. Ehhez kell kitaposni az utat. Szerinte a júniusi önkormányzati választásokon és az őszi parlamenti választásokon olyan helyzetet kell teremteni, amelyben számolni kell az RMDSZ erejével.

Választási ígéretek


Kelemen Hunor felsorolta az RMDSZ választási programjának a főbb elemeit, amelyet az SZKT ülésein a szövetség vezető politikusai bontottak ki részletesen.


A program kiemelt célja, hogy a szövetség majdani önkormányzati képviselői biztosítsanak:
  • esélyt, munkahelyeket a fiataloknak,

  • rezsicsökkentést a családoknak,

  • gyermekközpontú, minőségi oktatást a gyermekeknek,

  • az épített örökség védelmét,

  • a mélyszegénység felszámolását,

  • a roma közösség munkaerő-piaci esélyének a megteremtését.

A programot elfogadta az RMDSZ vezető testülete.

Bemutatkoztak a jelöltek


Az SZKT ülésén az RMDSZ fontos önkormányzati tisztségekre pályázó politikusai is felszólaltak.


A szatmárnémeti polgármesteri tisztségre pályázó Kereskényi Gábor parlamenti képviselő kijelentette, hogy a városnak több kárt okozott a Szociáldemokrata Párt színeiben megválasztott jelenlegi polgármester, mint száz év árvizei. Ezért van szükség arra, hogy négy év kimaradás után ismét RMDSZ-es polgármester vezesse a várost.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere arról beszélt, hogy Székelyföld is beszorítottnak érzi magát, ha a Partiumban, belső Erdélyben a magyarok kiszorulnak a vezető önkormányzati tisztségekből. Hozzátette, az erdélyi magyarságnak Kolozsvár a feje, Partium a keze, Székelyföld a lába, a szórvány pedig a szíve.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy olyan önkormányzati vezetőkre van szüksége az erdélyi magyar közösségnek, akik nemcsak a lelkiismeretesen, hanem a lelkesedéssel végzett munkával tudják visszanyerni a közösség bizalmát, meg tudják erősíteni a közösség saját erejébe vetett hitét.

Arros Orsolya, RMDSZ, önkormányzati választások, Románia, Kelemen Hunor, SZKT
Arros Orsolya — Fotó: Biró István
A székelyudvarhelyi polgármesteri tisztségre pályázó Arros Orsolya arról beszélt, hogy olyan körülmények között próbál tenni a városáért, amikor a jelenlegi, szintén RMDSZ színekben megválasztott polgármester iránti bizalom fogyott el Székelyudvarhelyen.

Még semmi sem biztos


Zárszavában Kelemen Hunor arra figyelmeztetett, hogy még mindig nem tisztázott, hogy egyfordulós, vagy kétfordulós polgármester-választást tartanak júniusban,.


Erről május 4-én dönt majd az alkotmánybíróság. Úgy vélte, ha az alkotmánybíróság úgy döntene, hogy kétfordulós választást kell tartani, az első fordulót nem lehetne megtartani június ötödikén.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/RMDSZ