2016. április 5., kedd

Az első zarándokok már elindultak Csíksomlyóra

Gyalogos zarándoklat indult a csíksomlyói pünkösdi búcsúba kedden Budapestről. 


Csíksomlyó, csíksomlyói búcsú, Mária Út Egyesület, pünkösdi búcsú, zarándoklat,
Fotó: Mohai Balázs/MTI
A csoport tagjait Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg negyvennapos útjuk kezdetén a budai Várban.

A zarándokok több száz településen keresztül csaknem kilencszáz kilométert gyalogolnak majd a Mária-kegyhelyeket összekötő Mária-úton, és május 14-én, a pünkösdi búcsúra érkeznek Csíksomlyóra.

A Mária Út Közhasznú Egyesület által szervezett programhoz bárki csatlakozhat hosszabb-rövidebb időre, a napi szakaszok az egyesület honlapján megtalálhatók.

A Mária-út teljes kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet mintegy ezernégyszáz kilométeren, és hatvan nap alatt bejárható gyalog.
A csíksomlyói búcsút annak emlékére tartják meg minden pünkösdkor, hogy a legenda szerint 1567-ben — amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni — Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét. A diadal után Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI