2016. április 15., péntek

Amerikából is elég feketének látszik az erdélyi magyarság helyzete

Az erdélyi magyarság jogsérelmeire is kitér az amerikai külügyminisztérium Romániáról szóló emberi jogi jelentése.


John Kerry, department of state, USA
John Kerry, az USA külügyminisztere — Forrás: Reuters
Erről azonban az ország közvéleményének nagy része nem szerezhetett tudomást, hiszen a dokumentumot ismertető román hírforrások alig, vagy egyáltalán nem említik annak magyar vonatkozásait.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán hozta nyilvánosságra 2015-ről szóló éves országjelentéseit arról, miképpen érvényesülnek az emberi jogok a világ csaknem 200 államában.

A román sajtóban a Romániának szentelt 42 oldalból azokat az észrevételeket idézték, amelyek:

  • a romákat érő diszkriminációt,

  • a fogvatartottak elleni rendőri erőszak,

  • a szexuális kisebbségeket ért hátrányos megkülönböztetést és

  • az állami szintű korrupciót tették szóvá.

A maszol.ro azonban részletesen beszámolt arról, hogy:

  • a magyar nyelv hivatalos használatának tiltása,

  • a kétnyelvű helységnévtáblák hiánya,

  • az önálló, állami finanszírozású magyar egyetem alapításának elutasítása,

  • a székely zászló és egyéb székelyföldi szimbólumok kriminalizálása,

  • a csángóföldi magyarórák akadályoztatása,

  • az egyházi és közösségi ingatlanok restitúciójának késlekedése is megjelenik abban a néhány bekezdésben, amelyet az erdélyi magyarságnak szentelt az amerikai külügyminisztérium jelentése.

Az RMDSZ kottájából


A maszol kiemelte, hogy a jelentésnek ez a része az RMDSZ dokumentációjára alapozva készült.


A jelentés szövege egyébként nem használ elmarasztaló szófordulatokat, hanem azt sorolja fel, amire az erdélyi magyarság képviselői panaszkodnak.

A dokumentum egyebek közt azt is megemlíti: a marosvásárhelyi hatóságok elutasították a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azon igényét, hogy tavaly március 10-én, a Székely Szabadság Napján felvonulással emlékezzen meg a székely vértanúkról.

Kelemen Hunor: az RMDSZ külpolitikai sikere


Az RMDSZ csütörtöki hírlevelében Kelemen Hunor, a szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy az amerikai emberi jogi jelentés az RMDSZ tájékoztatására is alapozott.


erdélyi magyarok, romániai kisebbségek, magyarság, Románia, RMDSZ, RMDSZ-árnyékjelentés, MOGYE
Kelemen Hunor — Fotó: Banga Előd-Ernő/RMDSZ
Külpolitikai sikerünkként tarthatjuk számon azt a jelentést, amelyben az amerikai külügyminisztérium a romániai magyarság jogaira is kitér. Az RMDSZ tavalyi washingtoni látogatásán ismertette azokat a közösséget érintő jogtiprásokat, amelyeket az emberjogi dokumentum felsorol.
Örvendünk, hogy mondottaink nyomatékot nyertek egy fontos dokumentum révén, hogy nemcsak az ország előnyös geopolitikai helyzete számít, hanem a kisebbségi ügyeket is biztonsági tényezőknek tekinti az Egyesült Államok - idézte a hírlevél Kelement.
Az RMDSZ elnöke méltányolta azt, hogy az USA külügyminisztériuma kiemelten figyel a kisebbségi jogokra, ugyanakkor megköszönte a washingtoni Magyar Emberi Jogok Alapítványnak (HHRF) azt, hogy elősegíti a magyarság ügyeinek amerikai napirenden tartását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI