2016. március 21., hétfő

Vizi E. Szilveszter visszaadja a Románia Csillaga Érdemrendet

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke döntéséről levélben tájékoztatta Románia budapesti nagykövetét.


Vizi E. Szilveszter, Tőkés László, Tőkés László érdemrendje, Románia Csillaga, Klaus Johannis,
Vizi E. Szilveszter — Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Levelében Vizi E. Szilveszter kifejezte meglepetését és mélységes csalódását, hogy Klaus Johannis, Románia államfője visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga kitüntetést.

Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére.
Az államfő tette azt sugallja, Ceaușescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában - mutatott rá Vizi E. Szilveszter.

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a díjat Traian Băsescu akkori román elnöktől.


Tőkés László is Traian Băsescutő kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga Erdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. Johannis román elnök március 3-án vonta vissza az állami kitüntetést.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI