2016. március 2., szerda

Visszavonult a közélettől Mihály király

Románia volt uralkodója súlyos betegségére hivatkozva vonult vissza a közélettől — jelentette be szerdán videóüzenetben Andrew Popper, a királyi tanács egyik tagja.


Mihály király, Casa Regală a României, regele mihai
Mihály király — Fotó: Facebook/Casa Regală a României
A 94 éves Mihály király, a második világháború utolsó még életben lévő volt államfője egy műtéti beavatkozáson esett át, jelenleg svájci rezidenciája közelében, egy morges-i klinikán ápolják.

A közlemény szerint a román királyi ház feje leukémiában szenved és lányát, Margit trónörökös hercegnőt bízta meg azzal, hogy a „korona őreként” képviselje őt azokon a rendezvényeken, amelyeket az idén a dinasztia és a modern román állam megalapításának 150. évfordulója alkalmából szerveznek.


Mihály király, utoljára 2014 októberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt. Bár korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvend az országban, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia — gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át.

A kommunisták által elűzött királyi család a kétezres években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

Tavaly Romániában ismét nemzeti ünneppé nyilvánították május 10-ét, a román királyság megalakulásának és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napját — május tizedike egyszerre három, a királysághoz kötődő történelmi pillanatot jelképez:
  1. az egyesült román fejedelemségek trónjára meghívott Hohenzollern dinasztia uralmának kezdetét (1866),
  2. a Török Birodalommal szembeni függetlenség kikiáltását (1877) és
  3. a Román Királyság megalakulását (1881) Első Károly megkoronázása révén.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.