2016. március 18., péntek

Valami bűzlik a román juhsajt körül

Európai élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra.


Lactate Brădet, juhsajt, Románia, E.coli, baktériumfertőzés, kólikabaktérium, hemolitikus urémiás szindróma,
Forrás: Facebook/Lactate Brădet
A rendkívüli intézkedés azért volt indokolt, mert egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést.

Ezt követően a román állategészségügyi hatóság is bejelentette pénteken, hogy elrendelte 20 tonna Argeș megyei Brădet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.

Már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt.

A firenzei kórházba E.coli fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén — veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó — hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekek esetében. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Brădet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták a E.colit.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is.


A héten a Brădet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot. A cég igazgatója szerint azonban az illető dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani, vagy el lehet bocsátani.

Bár a román egészségügyi hatóságok a Brădet több termékében is kimutatták az E.colit, ezt nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni a — főleg Argeș megyei csecsemőket érintő — járványszerű megbetegedésekkel, ugyanis ezeket a hemolitikus urémiás fertőzéseket nem E-coli baktérium, vagy annak törzsébe tartozó kórokozó okozta.

Románia főleg azokba az országokba — Olaszországba, Spanyolországba, Nagy Britanniába és Németországba — exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik. A román juhsajt-kivitel 9,2 ezer tonnát tesz ki, mintegy 32 millió euró értékben.

Magyarországra nem szállítottak


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelenlegi ismeretei szerint Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Franciaországba és Olaszországba szállítottak a termékekből, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet.

A hivatal az eset teljes kivizsgálásának lezárásáig, elővigyázatosságból, a gyártó termékeinek fogyasztását nem javasolja.

Amennyiben a visszahívásban Magyarország is érintetté válik, a hivatal haladéktalanul tájékoztatja a magyar vásárlókat.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI