2016. március 9., szerda

Újabb kiállás Tőkés László mellett

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is kiállt Tőkés László mellett — közölte szerdai közleményében a képviselőcsoport.


Klaus Johannis, Románia, Románia Csillaga, temesvári forradalom, Tőkés László, Tőkés László érdemrendje, Fidesz-KDNP,
Tőkés László — Fotó: Komka Péter/MTI
A Fidesz-KDNP uniós parlamenti képviselői méltatlannak és sértőnek tartják a Románia Csillaga Érdemrend visszavonását Tőkés Lászlótól. 
Tőkés László a romániai kommunista diktatúrával szembeni népi felkelés meghatározó alakja, és akinek közéleti tevékenysége középpontjában éppen egy szabad, demokratikus és európai Románia megteremtése áll — hangsúlyozták a képviselők.
Sérelmezték, hogy a kitüntetés visszavonásához Tőkés Lászlónak egy nyilvános fórumon elmondott kijelentése vezetett, amely eljárás Románia szólásszabadság iránti elkötelezettségét is megkérdőjelezi. Mint írták, Klaus Johannis román köztársasági elnök döntése arról árulkodik, hogy a román politikai elit még mindig nem tudott felülemelkedni a kommunista örökségen, a nemzeti kisebbségeket és a másként gondolkodókat megbélyegző politizáláson.
Tőkés Lászlónak a román totalitárius rendszer lebontásában szerzett történelmi érdemei elvitathatatlanok, azon egyetlen kitüntetés elvétele sem változtat — jelentette ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.
A román államfő csütörtökön jelentette be, hogy a kitüntetettek becsületbírósága által tett javaslatnak megfelelően visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga Érdemrendet. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte még 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI