2016. március 23., szerda

Történet a kép mögött

Egy halálra rémült, véres arcú nő üres tekintettel mered a semmibe. Egyik cipőjét elvesztette, a kabátját és az ingét letépte róla a robbanás ereje — a fénykép alig néhány óra leforgása alatt bejárta a világot, a brüsszeli merényletek jelképévé vált.


Ketevan Kardava, Belgium, Brüsszel, brüsszeli merényletek, brüsszeli robbantások, brüsszeli terrortámadások, Maelbeek, Zaventem repülőtér, Nidhi Chapekhar,
Fotó: Ketevan Kardava/Grúz közszolgálati média/AP/MTI
A grúz közmédia munkatársa, Ketevan Kardava által készített felvétel futótűzként terjedt az interneten, a közösségi oldalakon a brüsszeli robbantások legtöbbet megosztott képe lett, a New York Times a címlapon közölte.

Kardavanak Genfbe kellett volna elutaznia, hogy az ott zajló orosz-grúz tárgyalásokról tudósítson. Az első pokolgép kevéssel azután robbant, hogy megérkezett a repülőtérre.

„Kirepültek az ajtók és az ablakok” — mesélte a TIME magazinnak. „Mindent elborított a por, gomolygott a füst. Körülöttem több tucat leszakadt lábú ember feküdt vértócsában.” A grúz újságíró ekkor lepillantott saját lábaira. „A helyükön voltak. Alig akartam hinni a szememnek. Sokkos állapotba kerültem.”
Egy perccel később bekövetkezett a második robbantás. Mindenki futott, amerre látott. Az első szándékom nekem is az volt, hogy biztonságos helyre meneküljek, de ugyanakkor erős késztetést éreztem arra, hogy fotókat készítsek. Újságíróként kötelességemnek éreztem, hogy megmutassam a világnak, mi történt."
Ekkor készült a sárga zakós nő portréja, aki a grúz újságíró elmondása szerint „nem sírt, csak ült a padon némán és bámult maga elé; az arcáról lerítt a rémület.”

A Sun derítette ki, hogy a nő légiutas kísérő, a Jet Airways munkatársa, egy Amerikába tartó gépre szállt volna föl, amikor a merénylet történt. Nidhi Chaphekar 15 éve dolgozik stewardessként, két gyerek édesanyja. Nidhi sokkot kapott a robbantások után, jelenleg kórházban ápolják  írja a Sun.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: TIME