2016. március 16., szerda

Székelyföldre jön a Csontváry-kiállítás

Első alkalommal szerveznek Erdélyben Csontváry-kiállítást, amelynek a csíkszeredai Mikó-vár ad otthont május 7. és augusztus 20. között.


Csontváry Koszka Tivada, Magányos cédrus, Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, Csontváry-kiállítás, Székelyföld, Csíkszereda, Mikó-vár, Csíki Székely Múzeum
Csontváry Koszka Tivada: Magányos cédrus (b) és Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban — Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A kiállításon látható lesz Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusa és mintegy félszáz olyan képe, amely befér a múzeumajtón — a kiállítás anyaga nem azonos a tavalyi budapesti tárlatéval: 48 kép érkezik a Székelyföldre, ebből 47 Csontváry, az egyik kép Munkácsy festménye.

Gyarmati Zsolt múzeumigazgató sajtótájékoztatóján elmondta: a múzeum nyílászárói szabtak gyakorlati határt a válogatásának. Mivel a képek sérülékenyek, nem lehet felcsavarni őket, így csak az olyan méretű képeket tudnak fogadni, amelyek bekeretezve is bevihetők a termekbe.

Az erdélyi premier szempontja, hogy életmű-kiállítás legyen. Szolnokról, Pestről, Miskolcról kölcsönözve is érkeznek képek.


Csontváry Kosztka Tivadar, A panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben, Csontváry-kiállítás, Székelyföld, Csíkszereda, Mikó-vár, Csíki Székely Múzeum
Csontváry Kosztka Tivadar: A panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben — Fotó: Bruzák Noémi/MTI
Gyarmati Zsolt elmondta: szerette volna hosszabb ideig nyitva tartani a kiállítást, de Pécs városa, ahonnan a képek zömét kölcsönzik, immár második nyáron várja Csontváry nélkül a turistákat, ezért augusztus 20-án elszállítják a munkákat.

A múzeumigazgató legalább 20-30 ezer látogatóra számít; szeretnék megszólítani a múzeumba nehezebben becsábítható középiskolás-egyetemista korosztályt is, ezért sok villámcsődületszerű, filmezős, interaktív, múzeumpedagógiai tevékenységet terveznek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI