2016. március 18., péntek

Román tévészemélyiség: minden magyar Románia ellensége

Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 50 ezer lejre bírságolta az Országos Audiovizuális Tanács a B1 hírtelevíziót Radu Banciu műsorvezető sorozatos magyarellenes kijelentései miatt.


B1, etnikai gyűlölet, gyűlöletkeltés, magyarellenesség, magyarság, média, Radu Banciu, Románia, Székelyföld, CNA,
Radu Banciu — Forrás: paginademedia.ro
A B1 csatorna Lumea lui Banciu — Banciu világa — című egyszemélyes műsorának készítője a magyarokat az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlította.

Műsoraiban Banciu továbbá olyan kijelentéseket tett, hogy:
  • minden magyar Románia ellensége,

  • a magyarok „velejéig szélsőségesek, akárcsak a muzulmánok", és

  • a magyarok „le sem tagadhatnák”, hogy a szélsőségesség „a génjeikbe van kódolva”.

A médiahatóság Turos Lórándnak, a testület magyar nemzetiségű tagjának a kezdeményezésére azt vizsgálta, miként foglalkoztak a román hírcsatornák és a köztelevízió a „székely terroristák” ügyével, akiket az ügyészség azzal gyanúsít, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, Románia nemzeti ünnepén.

A legkirívóbb törvénysértést a B1-nél tapasztalták, az Antena 3 hírtelevíziót pedig figyelmeztetésben részesítették valótlan állításokért, bizonyítékok nélküli vádaskodásért.

A magyarságot kollektív bűnösként beállító műsorokat megvitató nyilvános CNA-ülésére Banciu is eljött. Turos Lóránd arról számolt be az újságíróknak, hogy az ülésen heves vita alakult ki, még a testület román nemzetiségű tagjait is megdöbbentette a vehemencia, amivel az újságíró védte a „sajtó- és véleményszabadság” szellemében fogant beteges álláspontját.
Mi azt gondoltuk, hogy szerepet játszik, de gyakorlatilag komolyan úgy gondolja, hogy minden magyar Románia ellensége. Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy viccnek szánja — részletezte Turos.
Banciunak végül nem sikerült meggyőzni a testületet; a CNA megállapította, hogy a műsorvezető a magyar közösség ellen uszította a nézőket, nyilatkozatai pedig minden kétséget felülmúlóan kimerítik a gyűlöletbeszéd és a nemzeti közösség elleni uszítás fogalmát. A testület jelenlévő tagjai szinte egyöntetűen — nyolcból heten — megszavazták a B1 TV 50 ezer lejes megbírságolását.

A csatornát amúgy Banciu törököket és muzulmánokat sértő kijelentéseiért már kétszer is megbüntették: egyszer 20 ezer, második alkalommal pedig 30 ezer lejre.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.