2016. március 4., péntek

Román politológus: Johannis történelemhamisítást követett el

Románia és a Ceausescu-diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom történelmének meghamisításaként értékelte Vladimir Tismăneanu* azt, hogy a román államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga Érdemrend lovagi fokozatát.

Tőkés László érdemrendje, Tőkés László, Románia, Klaus Johannis, temesvári forradalom, Románia Csillaga, Vladimir Tismăneanu,
Tőkés László — Klaus Johannis
Az Egyesült Államokban élő politológus, egyetemi oktató egy, a román sajtó által is átvett Facebook-bejegyzésben fejezte ki álláspontját.
Nem tudom, mit csinált Klaus Werner Johannis fizikatanár Nagyszebenben 1989. december 16-án, de tudom, mit tett Tőkés László lelkész: nem volt hajlandó elhagyni temesvári parókiáját, amelyet rendőrök ostromoltak és szekusok — kezdi írását a politológus.
Rámutatott, hogy a különböző korú és nemzetiségű emberek ott élő láncot alkottak azzal a valószerűtlen hittel, hogy a legyőzhetetlennek és örökkévalónak látszó rendszert képesek meghaladni.

Tismăneanu szerint Temesvár akkor megmentette a románok becsületét és méltóságát, a temesvári forradalom pedig elválaszthatatlan attól, akitől „a visszanyert európaiság nevében megválasztott” Klaus Johannis visszavonta Románia csillagát.

Megjegyzi: Johannis neve egyszer sem szerepel a romániai kommunista diktatúrát tanulmányozó elnöki különbizottság jelentésében, míg Tőkést három helyen is említik az ellenállók között.
Legalább emiatt — mondjuk történelmi szemérmességből — tartózkodhatott volna ettől a kínos gesztustól. Számomra ez ugyanolyan, mint amikor Ion Iliescu 2004 novemberében elnöksége utolsó száz méterén ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Corneliu Vadim Tudort (az idegengyűlöletéről elhíresült Nagy-Románia Párt elnökét) — írja Tismăneanu. 
Szerinte akárhogy is próbálná magyarázni, Johannis „az egykori és mai szekusok” bosszúvágyát elégítette ki ezzel a gesztussal.
Fogadja ezt a szöveget tiltakozásként az ország és az 1989-es forradalmak történelmének meghamisítása ellen — zárja a román elnöknek címzett sorait a szerző.
* A Vladimir Tismăneanu által vezetett elnöki különbizottság készítette azt a 660 oldalas átfogó jelentést a romániai kommunizmus bűneiről, amelynek alapján 2006-ban Traian Băsescu államfő a parlament plénuma előtt hivatalosan elítélte, illegitimnek és kriminálisnak nevezve a kommunista rendszert.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI