2016. március 16., szerda

Román miniszter: a kürtőskalács román étel

Egy hagyományos ételekről szóló konferencián Achim Irimescu, Dacian Cioloș szakértői kormányának mezőgazdasági minisztere kijelentette: a kürtőskalácsot először Erdélyben egy román nemzetiségű nő készítette 1784-ben, aki magyar állampolgár volt.


Achim Irimescu, kürtőskalács, hungarikum, kürtöskalács-háború, Románia, Magyarország, gasztronómia,
Kürtőskalács. Románikum vagy hungarikum? — Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Ezért Románia le akarja védeni a kürtőskalácsot oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként.

A miniszter szerint mivel Erdélyben készítették először, nincs kétsége afelől, hogy a kürtőskalácsot az Európai Unió Románia számára fogja elismerni védett termékként (PGI*).

A miniszter január elején egy román kereskedelmi televíziónak kijelentette:
A kürtőskalács levédési eljárásában Románia számára előnyt jelent, hogy Magyarország is elismeri, erdélyi a termék.
Irimescu már tavaly novemberben jelezte Romániának ezt a szándékát, amikor miniszterjelöltként hallgatták meg az illetékes román parlamenti szakbizottságban.

A magyar Földművelésügyi Minisztérium egy héttel később, november végén közölte, hogy a kürtőskalácsnak, mint „hagyományos különleges terméknek” az uniós bejegyeztetése érdekében lép fel. A minisztérium rámutatott: a bejegyzett elnevezést minden olyan gazdasági szereplő használhatja földrajzi elhelyezkedésre való tekintet nélkül, amely az adott termékleírásban foglalt receptúrának megfelelő terméket forgalmaz.

A kürtőskalács kiemelkedő magyar nemzeti érték lett, miután a Hungarikum Bizottság tavaly januárban döntött a Magyar Értéktárba történő felvételéről, majd decemberben hungarikummá nyilvánították a terméket.

December közepén Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy várhatóan az idei első negyedév végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban.

*Az Európai Unió eredetvédelmi szabályozása megkülönbözteti az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékeket (PGI) a garantáltan hagyományos és különleges termékektől (TSG). A kettő között az a különbség, hogy míg az előző esetében a gyártási eljárás adott szakasza egy bizonyos régióhoz kell kötődjön, a hagyományos és különleges termékeket bárhol elő lehet állítani.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület által létrehozott kurtos.eu honlapon Hantz Péter biofizikus kutató és Pozsony Ferenc néprajzprofesszor által jegyzett, a kürtőskalács történetéről szóló cikk szerint a sütemény első receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es keltezésű erdélyi szakácskönyvében bukkant fel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI